Scholenproject ‘Leve Laren’ in Brinkhuis

Geschreven door Redactie

Met de vondst van het kunstwerk ‘Laren van weleer’, werd het idee geboren om het festival Leve Laren te organiseren in mei.


Helaas ging het festival niet door vanwege de coronamaatregelen, maar het scholenproject kon gelukkig wel doorgaan. Het eerste resultaat is vanaf 29 oktober te zien in het Brinkhuis.  


Een aantal bekende kunstenaars uit Laren hebben de afgelopen periode gastlessen gegeven op de basisscholen in Laren en bij de ISK (internationale schakelklas). Uitgangspunt was het kunstwerk Laren van weleer. In het kunstwerk zijn verschillende culturele waarden van Laren verbeeld. De gemaakte kunstwerken op de scholen zullen tot 22 november 2020 te bezichtigen zijn in het Brinkhuis. Wel volgens de coronamaatregelen, dus in kleine groepen en op anderhalve meter afstand van elkaar.


Wethouder Van Hunnik: ‘Elke gastkunstenaar heeft vanuit de eigen discipline de kinderen op de scholen iets meegegeven. Dat gebeurde met veel enthousiasme en het resultaat is prachtig! Fijn dat we ondanks de coronamaatregelen toch het project uit konden voeren. Mijn dank gaat uit naar de groep kunstenaars die hun kennis hebben ingezet om het creatieve brein op gang te brengen en de kinderen bewust te maken dat Laren nog steeds een kunstenaarsdorp is!’


Laren van weleer

In de eerste weken heeft de vinder van het kunstwerk, Hans van Deuren, op alle basisscholen gastlessen gegeven over het kunstwerk. Vertellingen over het boerenleven, de kunst, het plezier en vermaak, de ambachten en schoonheid in natuur van Laren. Vervolgens zijn de leerlingen aan de slag gegaan met verschillende kunstenaars.


Gastlessen

De Gooische school ging onder begeleiding van kunstenaar Valentijn Zwanikken aan het werk om ongebruikte stoelen te transformeren tot kunstwerk. De Larense Montessorischool maakte een serie illustraties waarin de leefomgeving van Laren vergeleken werd met het leven van kinderen in Bomassa (Congo). Kunstenaar Mieke Pontier ging bij Basisschool Florencius aan de slag met kleitegeltjes. Het zijn zelfportretjes die geglazuurd als decoratie op een nieuw ontworpen en geconstrueerde bank verwerkt worden. Tijdens de kinderboekenweek hebben de kinderen van de OBS De Ploeg tekeningen en verhalen gemaakt. Dat gebeurde na gastlessen van Dichter Gerard Beentjes. Het resultaat zal door kunstenaar Elize van der Werff gebundeld worden tot een reuze boek. Bij Binckhorst St. Jan zijn Janine Boot en Mariëlle Bax aan de slag gegaan om maskers te maken. Het materiaal komt hoofdzakelijk bij de kringloop of van zolder vandaan. Bij de Internationale schakelklas waren gastkunstenaars Tim Dekkers en Bettie Bruin met jongeren kleding gaan ontwerpen.


Boekje Historische Kring

De Historische Kring Laren heeft over het kunstwerk en het schoolproject een werkboekje gemaakt voor de bovenbouwgroepen van de Larense basisscholen. Via dit boekje leren de kinderen spelenderwijs over de geschiedenis en het erfgoed van Laren.


Lakeland Foundation

Het scholenproject wordt gesteund door de Lakeland Foundation, waardoor de gastlessen mogelijk gemaakt werden. Bij een groot deel van de projecten is gebruik gemaakt van recycle materiaal uit Laren.


Onze Ambassadeurs