90.000 euro subsidie voor project Ankeveen Aardgasvrij met Aquathermie

Geschreven door Redactie

In samenwerking met de Energiecoöperatie Wijdemeren heeft de gemeente zestigduizend euro subsidie bij de provincie Noord-Holland aangevraagd en gekregen om het initiatief ‘Ankeveen Aardgasvrij met Aquathermie’ verder te onderzoeken.

Samen met twintigduizend euro Rijkssubsidie en tienduizend euro van de Energiecoöperatie Wijdemeren is er genoeg geld beschikbaar om de onderzoeksfase te starten.

Eind 2019 startte de Energiecoöperatie Wijdemeren samen met betrokken bewoners, de gemeente Wijdemeren, Waternet, Liander en woningcorporatie Gooi en Omstreken het bewonersinitiatief ‘Ankeveen Aardgasvrij met Aquathermie’. Gezamenlijk zijn de mogelijkheden voor een aardgasvrij Ankeveen onderzocht. Daaruit is een plan ontstaan voor een 70° warmtenet met de rioolwaterzuivering Horstermeer als warmtebron. De stabiliteit en capaciteit van de warmtebron, de inzet van inwoners en de betrokkenheid van de partners maken dit project kansrijk.

Straatgesprek

Wethouder Boermans: “Ik ben blij dat het gelukt is om de subsidies binnen te halen. Hiermee kunnen we het project echt een stap verder brengen.” De negentigduizend euro wordt ingezet om de financiële haalbaarheid van het project te onderzoeken, schetsontwerpen op te stellen en inwoners uitvoerig te betrekken. Ook komt er een onderzoek naar het opstellen van een (coöperatief) warmtebedrijf. Binnenkort ontvangen alle inwoners van Ankeveen een uitnodiging van de Energiecoöperatie Wijdemeren om, per straat, actief mee te praten.

Transitievisie Warmte

Ankeveen Aardgasvrij met Aquathermie is een pilotproject voor de Transitievisie Warmte (TVW) die de gemeente voor het einde van 2021 moet vaststellen. Hierin wordt vastgelegd hoe in 30 jaar aardgas vervangen wordt voor duurzame warmtebronnen. Het project in Ankeveen geeft de gemeente veel kennis en ervaring die gebruikt kan worden bij het opstellen van deze Transitievisie.

Op www.ankeveen.ecwijdemeren.nl staat een overzicht van de stappen die tot nu toe zijn verkend voor het project in Ankeveen.


Onze Ambassadeurs