Woninginbraken nemen af

Geschreven door Redactie

Inbrekers zijn al sinds het begin van de coronacrisis in maart minder actief. Het aantal geregistreerde woning- en schuurinbraken is met 18 procent gedaald ten opzichte van vorig jaar. Ondanks deze landelijke afname nam het aantal inbraken in bijna 30 procent van de gemeenten juist toe.  

De politie neemt aan dat thuiswerken door corona een positieve invloed had op het aantal inbraken, al is het verband nog niet aangetoond en geldt de trend ook niet overal. In 105 van de 355 gemeenten nam het aantal inbraakincidenten tussen maart en augustus 2020 juist toe ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Met name Noord-Brabantse gemeenten kregen vaker te maken met inbrekers. Van alle gemeenten met hogere inbraakcijfers dan vorig jaar.

De daling van het aantal inbraken was landelijk vooral in april en mei zichtbaar, toen veel mensen thuis zaten vanwege de coronamaatregelen. In de zomer hadden weer meer mensen last van inbrekers, al weet de politie dat in vakantieperiodes altijd wel vaker wordt toegehapt omdat mensen dan voor een langere periode hun huis achterlaten. De trend is trouwens al langer aan de gang: in vergelijking met 2013 kelderde het aantal inbraken in huis met ongeveer de helft, blijkt uit politiegegevens.



Onze Ambassadeurs