Gedeputeerden van negen provincies: 'Minister, steek meer geld in regionale cultuur'

Geschreven door Redactie

Gedeputeerde Michiel Rijsberman heeft met acht collega's uit andere provincies de Tweede Kamer en minister Van Engelshoven opgeroepen om meer geld te steken in de regionale cultuur.

De negen regionale vertegenwoordigers reageren met een ingezonden opiniestuk in de Volkskrant op de verdeling van subsidie vanuit het Fonds Podiumkunsten.

Begin augustus werd bekend dat bijna alle subsidies uitgedeeld werden aan cultuurinstellingen in de Randstad.In Flevoland krijgt alleen 2turvenhoog, een zevendaags theaterfestival voor kinderen in Almere en Haarlem, subsidie. Onder meer de Almeerse theatergezelschappen Vis à Vis en Suburbia kregen een positieve beoordeling, maar geen geld. En zo ging dat in meerdere provincies. Van de aanvragen uit Zeeland, Gelderland en Overijssel is zelfs geen enkele gehonoreerd. "Als er nu geen geld bij komt, staan veel makers buiten de vier grote steden met lege handen, ondanks goede prestaties."

'Publieksfavorieten onder druk'

De brief is onderschreven door de gedeputeerden van Flevoland, Zeeland, Overijssel, Limburg, Drenthe, Gelderland, Brabant, Friesland en Groningen. Ze halen het huidige Regeerakkoord aan, waarin staat dat kunst en cultuur voor iedereen bereikbaar moet zijn, ook in de regio. Op verzoek van de minister hebben de provincies daarvoor concrete plannen gemaakt om regionale cultuur verder te ontwikkelen. Daarbij zouden ze hulp van het Rijk krijgen, maar dat blijft nu uit. "We raken zo unieke kunstgenres en onmisbare groepen kwijt, die stevig geworteld zijn in onze omgeving en hier een sterke band hebben opgebouwd met een trouw publiek. Het bestaansrecht van toonaangevende publieksfavorieten [...] staat onder grote druk", aldus de gedeputeerden.

Volgens hen staat de verdeling van subsidies haaks op de belofte dat dit kabinet 'een kabinet van de regio's' zou zijn. "Daarom roepen wij als gedeputeerden van negen provincies gezamenlijk de minister en Tweede Kamer op de belofte aan de regio's na te komen, óók voor instellingen die afhankelijk zijn van het Fonds Podiumkunsten. Behoud het makersklimaat en de kwaliteit van het creatieve cultuuraanbod in de regio."

Onze Ambassadeurs