Banengroei in een keer verdwenen

Geschreven door Redactie

Het aantal banen in Nederland is in het tweede kwartaal met 322.000 gedaald.

Het totale aantal gewerkte uren, dat meer zegt over de daadwerkelijke stand van de arbeidsmarkt, lag in het tweede kwartaal van dit jaar 6,1 procent lager dan in de eerste drie maanden van het jaar. Een dergelijke daling is ook niet eerder voorgekomen. 

Het aantal banen in loondienst daalde met 334.000, bijna 4 procent. Bij zelfstandigen was overigens sprake van groei, met twaalfduizend banen. De klappen vielen vooral bij het flexwerk: uitzend- en oproepkrachten en mensen met een tijdelijk contract. 

Het CBS maakte eerder al bekend dat ook het aantal werklozen als gevolg van de coronacrisis ongekend hard oploopt. Eind juni stond de teller op 404.000, wat gelijk staat aan 4,3 procent van de beroepsbevolking. 

Onze Ambassadeurs