Mondkapje in horeca moeilijk te controleren

Geschreven door Redactie

Onder andere in België, Frankrijk en Italië is een mondkapje in de horeca verplicht. Dat mag af als je aan tafel zit. Als je je verplaatst, bijvoorbeeld omdat je naar de wc moet of gaat afrekenen, moet het mondkapje wel op. 


Eten met een mondkapje op? Rolf Elsten van koffiezaak Bar Bouwmeester in Amsterdam ziet het niet zitten. "Het is een beetje krom. Mensen komen bij ons om een broodje te eten en koffie te drinken, maar hoe ga je dat doen met een mondkapje op? Als je 'm dan af mag zetten, creëer je misschien ook een soort schijnveiligheid". Ook maakt hij zich zorgen over de handhaving. "Wij zijn met name overdag open, dus dat is nog te overzien. Maar wie gaat er handhaven als mensen een paar biertjes op hebben en geen mondkap meer willen dragen? Ik denk dat een mondkapjesplicht de horeca nog verder kapotmaakt." 


Er zou een landelijk advies komen over het mondkapje. Maar achter de schermen hoor je dat er geen algehele, landelijke mondkapjesplicht komt. Wel kan een burgemeester lokaal besluiten, bijvoorbeeld in een drukke winkelstraat."Als we meer vrijheden krijgen zoals in onze buurlanden, waar meer dan tien mensen aan tafel zijn toegestaan, staan we open om hier naar te kijken", zegt Koninklijke Horeca Nederland. De branchevereniging wil niet speculeren. "Maar mocht worden besloten dat er in de horeca een mondkapjesplicht komt, dan vinden we het belangrijk dat de overheid goed kan onderbouwen waarom mondkapjes nodig zijn en wat dit qua veiligheid oplevert." 


Horecamagnaat Won Yip ziet een mondkapjesplicht wél gebeuren. Hij heeft meerdere horecazaken, waronder Majestic op de Dam in Amsterdam. "Ik denk wel dat we die kant op gaan, zeker als je kijkt naar de landen om ons heen. Als je met meerdere mensen in een kleine ruimte zit waar die anderhalve meter lastig te realiseren is, doet een mondkapje wel iets."  Toch voorziet ook hij problemen. "Het is wel een gekke situatie. Je gaat natuurlijk naar de horeca om te eten en te drinken, en dat is lastig met een mondkapje." Hij vraagt zich af of er dan nog voldoende gasten komen om een horecazaak overeind te houden. "Je hebt altijd die-hards die naar de horeca blijven komen, maar ik denk ook dat veel mensen liever thuis eten als ze in een restaurant verplicht een mondkapje op moeten." 



Onze Ambassadeurs