Samenwerking met Griekenland voor opvang en voogdij formeel bezegeld

Geschreven door Redactie

Staatssecretaris Broekers-Knol en twee Griekse collega's hebben hun politieke afspraken over verbetering van het voogdijsysteem en de opvang van minderjarige alleenstaande vreemdelingen in Griekenland formeel bekrachtigd. Dat gebeurde door ondertekening van een  Memorandum of Understanding.

In aanloop naar de ondertekening is gewerkt aan de concrete uitvoering van de plannen om daadwerkelijk tot die uitvoering over te kunnen gaan. Formele afspraken zijn nu gemaakt en op papier gezet.

De betrokken bewindspersonen benadrukken het belang van het gezamenlijke project en onderstreepten de noodzaak van snelle, praktische resultaten. Zowel Nederland als Griekenland spannen zich in om zo snel mogelijk de opvang van amv’s te realiseren en de samenwerking tussen experts voor het voogdijprogramma van start te laten gaan.

Er is afgesproken dat het project drie jaar zal gaan lopen. In totaal is er door Broekers-Knol 3,5 tot 4 miljoen euro voor uitgetrokken. Voor het voogdijprogramma worden experts van de Nederlandse stichting NIDOS ingezet. Voor de opvang wordt een keus gemaakt welke organisaties deze gaan uitvoeren. In elk geval worden er 48 opvangplaatsen op het vasteland gerealiseerd, waardoor in totaal de komende jaren zeker 500 alleenstaande minderjarigen in Griekenland kunnen worden geholpen. De kinderen krijgen o.a. psycho-sociale zorg, onderwijs, gezondheidszorg, juridische bijstand en andere vormen van hulp die vereist zijn voor hun welzijn en ontwikkeling.



Onze Ambassadeurs