Meer dan € 30 miljoen voor Nederlandse innovatieve scale-ups

Geschreven door Redactie

Nieuwe manieren om patiënten te beademen zodat er minder schade aan de longen ontstaat als gevolg van het bekende virus, een lange-afstand drone voor medische spoedzendingen en het wereldwijd redden van 6 miljard eendagshaantjes. Allemaal mogelijk door succesvolle voorstellen van 9 Nederlandse mkb’ers voor de laatste oproep van de EIC Accelerator Horizon 2020.

De oproep bestond uit een schriftelijke beoordeling én een interview. Alleen de 181 ondernemers met de hoogste scores werden geïnterviewd, waarvan 15 Nederlandse deelnemers. Maar liefst 9 van deze 15 ondernemers kregen een toekenning van hun projectaanvraag, waarmee Nederland het land is met het grootste aantal winnaars.

Horizon 2020 is het programma van de Europese Commissie om Europees onderzoek en innovatie te stimuleren. EIC Accelerator richt zich vooral op innovatieve scale-ups met internationale groei ambities, met het plan op te schalen en een nieuw product, proces of dienst naar de Europese markt te brengen. We noemen er een aantal.

Ventinova ontwikkelde een nieuwe manier om patiënten te beademen waarbij niet alleen de inademing gereguleerd wordt, zoals bij huidige conventionele beademingsmachines het geval is, maar ook de uitademing. Dit zorgt ervoor dat de longen beter beademd worden, er meer zuurstof in het bloed komt en er minder schade aan de longen wordt toegebracht tijdens mechanische beademing. Hierdoor kunnen patiënten met COVID-19 op de IC eerder herstellen en neemt de kans op overlijden.

Onera ontwikkelde een medisch, draadloos apparaat om slaapstoornissen in je eigen huis te diagnosticeren. Zo worden slaapklinieken vervangen. Het kleine, draadloze apparaat en de geavanceerde algoritmen kunnen de ‘gouden standaard’ van slaapdiagnostiek opnieuw definiëren. Omdat het meerdere vitale functies bewaakt, is het mogelijk om de ademhaling op afstand te monitoren bij COVID-19-patienten.

Voor medische spoedleveringen ontwikkelde Avy een combinatie tussen een drone en een vliegtuig. Deze lange afstand drone heeft de flexibiliteit van een drone en de efficiëntie van een vliegtuig, om medische zorg te waarborgen in een veranderende wereld.


Elke dag lopen meer dan 11.000 Europese patiënten een infectie op in de zorg. Jaarlijks sterven er 37.000 mensen aan zo’n infectie. Het bed waarin de patiënt ligt is een belangrijke risicofactor in het overdragen van infecties. Weber Hospital Systems ontwikkelde robots die ziekenhuisbedden machinaal en duurzaam reinigen. Deze robot is de enige oplossing om IC-bedden met veel elektronica machinaal te desinfecteren

Aidence ontwikkelde medisch gecertificeerde oplossingen voor geautomatiseerde detectie van mogelijke aandoeningen die zichtbaar worden op CT-scans. Hierbij gebruikt Aidence deep learning-modellen en kunstmatige intelligentie, om zo ziektes eerder op te kunnen merken en de juiste behandeling te starten.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland ondersteunde al deze winnaars met advies over het indienen, feedback op de voorstellen en het aanscherpen en oefenen van de pitches. De ondernemers van de afgelopen ronde vonden de ondersteuning van de dienst zeer positief. 



Onze Ambassadeurs