Hilversumse subsidieregeling voor lokale media

Geschreven door Redactie

Er komt een ondersteuningsregeling voor lokale media in Hilversum. Dat heeft het college van B en W vandaag besloten. Als gevolg van de coronacrisis staat de continuïteit van lokale media zwaar onder druk, onder andere door een daling van advertentie-inkomsten.

Het hoofddoel van de regeling is dan ook het behouden van lokale media voor Hilversum. Daarnaast is de regeling bedoeld om nieuwe lokale media initiatieven te ondersteunen die in deze crisis de lokale nieuwsvoorziening kunnen versterken. De subsidieregeling is ingezet voor drie jaar en bedraagt € 376,000. 

Wethouder Arno Scheepers (Economie en Media): “Lokale media zijn van cruciaal belang om de informatievoorziening in een gemeente gaande te houden. De media hebben ook een belangrijke rol in het verbinden van mensen, zeker in crisistijd. Inwoners van Hilversum volgen massaal het lokale nieuws en zijn actief op sociale media om te weten wat er speelt binnen hun gemeenschap. Juist in deze moeilijke tijd moeten we ervoor zorgen dat lokale onafhankelijke nieuwsvoorziening in Hilversum blijft voortbestaan. 

” Burgemeester Pieter Broertjes: “Met een ondersteuningsregeling voor de lokale media loopt Hilversum voorop in Nederland. Zo houden we de lokale nieuwsvoorziening in stand tijdens en na deze crisis.” 

Terugval inkomsten 

De subsidieregeling steunt Hilversumse lokale media waarbij de liquiditeit en het primaire verdienmodel (aantoonbaar) onder grote druk is komen te staan. Hierbij gaat het om bestaande professionele aanbieders van lokaal nieuws en lokale informatie. 

Nieuwe initiatieven 

Naast het behouden van bestaande lokale media heeft de regeling tot doel nieuwe initiatieven te stimuleren. Hierbij gaat het om initiatieven die de Hilversumse gemeenschap helpen de gevolgen van de coronacrisis te beperken. Denk bijvoorbeeld aan de inzet van media, specifiek om bewoners, bedrijven en organisaties te verbinden. Doel is om saamhorigheid te vergroten en informatie en ideeën te delen. 

Motie M18-109 

De subsidieregeling geeft invulling aan motie M18-109. Daarin wordt het college verzocht een onafhankelijk Hilversums mediafonds op te zetten. Dit voorstel is aangepast op de actuele situatie sinds de uitbraak van het coronavirus. 

De subsidieregeling wordt gefinancierd vanuit de reserve Regionaal Mediacentrum. Vanuit deze reserve is een bedrag beschikbaar van € 176.000. In juni wordt dit na goedkeuring van de gemeenteraad aangevuld met € 200.000. De regeling heeft een looptijd van drie jaar. De commissie Economie en Bestuur brengt op 15 april een advies uit aan het college over de subsidieregeling

Onze Ambassadeurs