CPB: economie groeit weer, maar coronaklap dreunt na

Geschreven door Redactie

De economie krimpt dit jaar met 5 procent, maar groeit in 2021 met 3 procent

De werkloosheid loopt op naar 7 procent. Dat staat in de ramingen en de concept-macro-economische verkenningen van het Centraal Planbureau


Vergeleken met andere landen komt Nederland goed weg en is de economische dreun minder hard. Redenen daarvoor zijn onder meer de snelle en forse noodsteun van de overheid, het massaal en goed functionerende thuiswerken, en het feit dat de Nederlandse economie minder leunt op toerisme. Intussen trekt de economie weer aan.  


 "Maar de klap is ongekend en moet zich grotendeels nog laten voelen", zegt CPB-directeur Pieter Hasekamp. De werkloosheid en faillissementen reageren met vertraging op de crisis.In de groeiraming gaat het CPB ervan uit dat de steunmaatregelen van de overheid voor bedrijven in oktober niet worden voortgezet.  


Minister Hoekstra van Financiën wil geen antwoord geven op de vraag of dat inderdaad zo is. De komende weken werkt het kabinet aan de begroting en ook aan eventuele nieuwe maatregelen. Hoekstra noemt de raming van het CPB slecht nieuws. "Vooral voor de honderdduizenden mensen die hun baan verliezen." Lastenverzwaringen om maatregelen te kunnen betalen acht de minister op dit moment "economisch onverstandig", omdat dat het herstel dan langer duurt. "En ik ben zorgelijker over de werkloosheidscijfers dan over de schatkist."  


Sterk bepalend voor het herstel is hoe de pandemie zich ontwikkelt. Als er een tweede golf komt en opnieuw grootschalige contactbeperkingen van kracht worden, krimpt de economie volgens het CPB volgend jaar ook en loopt de werkloosheid op naar 10 procent.

Onze Ambassadeurs