Eemnes zet volop in op zonne-energie

Geschreven door Redactie

Heel Nederland is aan de slag met het opwekken van schone energie. De gemeente Eemnes zet samen met de Regio Amersfoort stappen om een duurzame regio te worden. Voor 1 juni 2020 moet het concept-bod zijn ingediend bij het Rijk. 

De concept Regionale Energie Strategie (RES) bevat een voorlopig concept-bod waarin de regio aangeeft hoeveel duurzame elektriciteit opgewekt kan worden, welke gebieden kansrijk zijn om de opwek te realiseren, hoe groot de warmtevraag is in de regio en hoe de samenleving betrokken wordt om de stap naar schone energie te zetten.  

Ambities in Eemnes 

In Eemnes zijn de ambities op klimaatgebied groot en zijn de inwoners al vroeg betrokken bij de energietransitie. Zo hebben er al veel inwoners gebruik gemaakt van de regeling voor zonne-energie op de daken en zet Eemnes nu in op de agrarische- en bedrijfsdaken. Ondertussen loopt een onderzoek naar ultradiepe geothermie voor de langere termijn.  

Tweede zonneveld 

Eemnes heeft het eerste zonneveld in de regio en is op zoek naar een tweede mogelijke plek, naar aanleiding van een motie vorig jaar. De ‘oksels’ bij de snelwegen zijn daarvoor heel geschikt, omdat die plekken niet gebruikt kunnen worden voor andere doeleinden. Ook worden de mogelijkheden tot het overkappen van parkeerplaatsen onderzocht, op verzoek van de Eemnesser gemeenteraad. Eemnes zet volop in op zonne-energie. 

Gemeenteraad beslist 

Voor de langere termijn, tot 2050, is er een kaart met kansrijke zones opgenomen in het concept-bod. Op deze kaart is te zien waar, met de huidige kennis van zaken, grootschalige energieopwekking mogelijk lijkt. De daarop ingetekende kansrijke zones kunnen op voorhand niet op instemming rekenen. De exacte locatiekeuzes worden door de raden van de afzonderlijke gemeenten gemaakt. Eemnes gaat dat de komende jaren in goed overleg met de inwoners doen.

Onze Ambassadeurs