Digitaal vergaderen vanwege maatregelen rondom corona

Geschreven door Redactie

In navolging van de afgekondigde maatregelen vanuit de Rijksoverheid komen alle activiteiten van de Hilversumse gemeenteraad tot 6 april te vervallen. Nu de maatregelen verlengd zijn zoekt de gemeenteraad de beste manier om haar rol zo goed mogelijk te blijven vervullen in deze crisistijd. Er is nagedacht over de wijze van vergaderen. Hoe doe je dat, als samenkomen met meerdere mensen ongewenst is? De commissies starten deze week met digitaal vergaderen.  

Digitale besluitvorming  

Besluitvorming in een digitale raadsvergadering is momenteel niet mogelijk, vanwege bepalingen die in de Gemeentewet staan. In Den Haag wordt hard aan een noodwet gewerkt die dit wel mogelijk gaat maken. Als deze noodwet in gaat kunnen de gemeenteraden ook digitaal besluiten nemen. De gemeente Hilversum informeert u via de website als dit het geval is. Wat al wel kan is in de commissies de onderwerpen voorbereiden die besluitvorming vragen, vooruitlopend op (digitale) besluitvorming.  

Commissievergadering  

De fracties zijn inmiddels toegerust om digitaal te kunnen vergaderen. Dit biedt de mogelijkheid voor de commissies om belangrijke lopende onderwerpen te agenderen en daarover gezamenlijk te beraadslagen. Afstemming met het college vindt digitaal plaats. De eerste commissie staat gepland op woensdag 8 april, de volgende op woensdag 15 april. De gemeenteraad vindt het belangrijk dat inwoners hun mening kunnen geven over voorstellen die door de raad behandeld worden. Op onze website zal binnenkort worden aangegeven op welke wijze we dat gaan organiseren voor digitale vergaderingen.  

livestream 

U kunt als gewoonlijk de commissievergaderingen digitaal bijwonen via de livestream. Inwoners die willen inspreken nodigen wij zoals gewoonlijk uit om contact op te nemen met de griffie via griffie@hilversum.nl. De medewerkers nemen dan contact met u op. 

De raad en de griffie doen hun uiterste best om deze nieuwe vorm van vergaderen goed te laten verlopen. Wij vragen uw begrip en flexibiliteit, mocht dit nodig zijn. De prioriteit gaat uit naar het zo goed mogelijk omgaan met deze crisis en naar de veiligheid van onze inwoners. 

Onze Ambassadeurs