Zorgen bij pluimveehouders om oprukkende vogelgriep

Geschreven door Redactie

Pluimveehouders maken zich zorgen om de oprukkende vogelgriep die snel om zich heen grijpt in Oost-Europa.

In 2018 gold er in Nederland nog een ophokplicht vanwege de vogelgriep. Meerdere pluimveebedrijven in Flevoland moesten geruimd worden.

Verscheidene landen in het oosten van Europa hebben nu te maken met vogelgriep. Dit jaar is de besmettelijke variant H5N8 ontdekt op boerderijen in Polen, Slowakije, Hongarije en in het noorden van Roemenië. Tienduizenden dieren zijn daar uit voorzorg al geruimd.

Minister Carola Schouten van Landbouw noemt de verspreiding van vogelgriep 'zorgelijk'. Toch wil ze nog geen ophokplicht instellen. De pluimveesector had daar wel om gevraagd bij de minister. Omdat de wilde vogeltrek al voorbij is, ziet de minister geen noodzaak om het ophokken van onder meer kippen te verplichten. Maandag gaat ze opnieuw kijken naar de situatie, om te zien of ze alsnog maatregelen gaat instellen.

Aalt den Herder van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders voorspelt dat er juist nog wel een trek aan komt. "We hebben signalen dat er nog een koudefront aan gaat komen in Polen. Wat doen de wilde vogels dan? Die gaan dan toch echt vanuit Polen richting het westen. Die proberen het koudefront voor te blijven en dan zul je zien dat ze toch ook richting Nederland gaan komen."

Er is nu al een geval van vogelgriep vastgesteld bij een vogel die vijftig kilometer van de Duitse grens is gevonden.

Onze Ambassadeurs