Warmste augustusmaand van de eeuw

Geschreven door Redactie

Het afgelopen weekend leek eerder herfst dan zomer door de lage temperatuur, vele buien en soms stevige wind.

Toch is de afgelopen maand augustus dankzij de extreme hittegolf de warmste augustusmaand van deze eeuw.

Op het weerstation Marknesse is augustus 2020 zelfs de warmste ooit gemeten. Gemiddeld verliep de afgelopen maand ruim een graad warmer dan gebruikelijk. Het was wel een maand van uitersten. Naast de twaalf dagen durende hittegolf vielen er soms flinke hoosbuien, lokaal 180 mm in de omgeving van Biddinghuizen.

Op de laatste woensdag van augustus trok een zomerstorm langs de Nederlandse kust, op de Houtribdijk werd een windvlaag van ongeveer 90 km per uur gemeten.

Drie zeer warme en zonnige zomers op rij

Vandaag is de laatste dag van de meteorologische zomer. De cijfers wijzen uit dat we de derde zeer warme en zonnige zomer op rij hebben beleefd. Alleen hebben de zomers van 2018 en 2019 nog meer warmte en zon gebracht. Door de relatief koelere maand juli staat de zomer van 2020 op de vierde plek van warmste zomers ooit gemeten.

In de zomer van 2003 was het net een tiende graad warmer. Wat de neerslaghoeveelheid betreft heeft de afgelopen zomer net iets meer regen dan in een doorsnee zomer opgeleverd, ongeveer 267 tegen normaal 247 mm.

Onze Ambassadeurs