Gaat jouw kind veilig de weg op?

Geschreven door Redactie

3 tips om je kind veilig de weg op te sturen 

Kinderen denken vaak makkelijker dan volwassenen. Simpel, omdat hun prefrontale cortex nog niet volgroeid is waarmee je verstandigere, logischere keuzes maakt.

In deze tijd van het jaar zijn de dagen korter en moeten we vaak in het donker naar huis fietsen. Oplettendheid van een volwassene verkeersdeelnemer is daarom extra belangrijk.  

Ook als ouder kun je bijdragen aan de veiligheid van je kind in verkeer. Houd jij je al aan de volgende drie tips? 

1. Verlichting en reflectie 

Goede fietsverlichting en reflectoren op de fiets zijn vanzelfsprekend en zeker nodig in het verkeer. Zorg dat je duidelijke afspraken maakt met je kind over het aanzetten van de fietsverlichting. Bijvoorbeeld: als de straatverlichting aan gaat, dan moet de verlichting op de fiets ook aan zijn. Vage afspraken als ‘zet de fietsverlichting aan zodra het donker wordt’ vinden kinderen vaak lastig, omdat dit afhangt van hun interpretatie. Benoem ook altijd waarom het belangrijk is om fietsverlichting te hebben. Probeer kinderen gevaarlijke fiets situaties uit te leggen als jij in de auto zit met je kind, zodat zij bewustwording creëren van hoe een automobilist de weg ziet.  

2. Bandenspanning van de fiets 

De bandenspanning van de fiets van uw kind kan ook bijdragen aan de veiligheid tijdens het fietsen. Het is uiteraard van belang dat ook de fiets in optimale conditie is. Te hard opgepompte banden kunnen een nadelige invloed hebben op de controle van de fiets als er bijvoorbeeld sprake is van een nat wegdek. Let ook altijd op of het profiel van de banden nog goed zichtbaar is, bij een te grote slijtgage kan de band sneller lek raken en is er minder grip op de weg.  

3. Beschermende en zichtbare kleding 

Een andere makkelijke manier om de zichtbaarheid van je kind te vergroten in het verkeer, is het dragen van reflecterende kleding. Moet je kind in het donker terug naar huis fietsen? Zorg dan voor lichte en felle kleuren kleding. Rode en gele kleuren komen het snelst bij mensen binnen. Hierom zijn vaak taxi’s en ambulances geel gekleurd en brandweerauto’s rood, zodat ze lekker opvallen. Ook zijn stoere kinderjassen of regenjassen met reflecterende strips bijna niet meer weg te denken. Heb je toevallig een mistige dag te pakken? Dan werken donkere tinten het beste. 

 

 


Onze Ambassadeurs