Aantal stamceldonoren sinds 2014 verzesvoudigd

Geschreven door Redactie

De afgelopen vijf jaar is het aantal Nederlanders dat zich heeft laten registreren als stamceldonor verzesvoudigd, blijkt uit cijfers van Matchis, het Nederlandse centrum voor stamceldonatie. Er staan nu in totaal 300.000 mensen geregistreerd in de Nederlandse stamceldonorbank. 

De stijging is met name te danken aan wervingscampagnes op sociale media volgens Matchis. Afgelopen september werd ook de Stamcelwijzer gelanceerd. Het aantal stamceldonaties die daadwerkelijk uitgevoerd zijn, is van vijftig naar ruim honderdvijftig geroeid. Dat is een mijlpaal, benadrukt een woordvoerder van Matchis. “Het is erg complex om een geschikte match te vinden.”

Ieder jaar krijgen duizenden Nederlanders te horen dat ze een vorm van bloedkanker hebben. Matchis regelt dat patiënten met ernstige bloedaandoeningen zoals leukemie zo snel mogelijk de best passende stamceldonor krijgen. Zo’n patiënt kan genezen door een stamceltransplantatie. Echter overlijden er nog steeds mensen omdat er geen geschikte donor gevonden wordt.

De stichting streeft om over enkele jaren minimaal 600.000 stamceldonoren in het bestand te hebben.



Onze Ambassadeurs