Hoe ga je veilig de weg op

Geschreven door Redactie

Het is belangrijk dat elke autogebruiker de verkeersregels begrijpt en in praktijk brengt.

Te hard en roekeloos rijden draagt nog steeds bij aan de meerderheid van de dodelijke ongevallen in het verkeer. Dit geeft aan dat het volgen van de regels het aantal ongevallen op de weg aanzienlijk kan verminderen. Jij kunt bijdragen aan de verkeersveiligheid door je aan onderstaande richtlijnen te houden.

Draag je riem tijdens het rijden

Het is belangrijk om aan je eigen veiligheid te denken, net zoals je aan de veiligheid van anderen op de weg zou denken. Je moet ten alle tijden een veiligheidsgordel dragen tijdens het rijden. Dat geldt ook voor mensen die achterin zitten en zelfs als je stilstaat met je auto dien je een gordel te dragen.

Houd je aan snelheidslimieten

Ondanks herhaalde waarschuwingen via verkeersveiligheidsadvertenties en reclameborden, is dit een veiligheidsrichtlijn die vaak over het hoofd wordt gezien. Rijden met een hogere snelheid dan de voorgeschreven limiet kan je helpen tijd te besparen tijdens de reis, maar het verhoogt het risico op een ongeval.

Houd altijd veilige afstand met de auto voor je

Het is belangrijk om een veilige afstand tot de voorligger aan te houden. Als je te dicht op je voorligger zit en er opeens geremd moet worden is er grote kans dat je reactie vermogen niet snel genoeg is om in te grijpen. Zorg er dus voor dat je genoeg ruimte laat zodat je beschermd bent tegen persoonlijk letsel als je plotseling moet remmen.

Niet drinken en rijden

Dit spreekt voor zich maar helaas zijn er nog genoeg mensen die denken dat ze nog kunnen rijden als ze onder invloed zijn. Het is bewezen dat alcohol de reactietijd op een negatieve manier beïnvloedt. Dus zelfs als je je goed voelt na een drankje, is het af te raden om in je auto te stappen en de weg op te gaan. Je kunt altijd een vriend vragen om je naar huis te rijden of in plaats daarvan een taxi of Uber bellen.

Je auto in goede conditie houden

Het is belangrijk dat de auto in een goede staat verkeert om zo veilig de weg op te kunnen gaan. Denk eraan dat je ervoor moet zorgen dat je bandenspanning correct is en dat je oude banden vervangt om te voorkomen dat je kan slippen op de weg. Ook moet je de remvloeistof van je auto regelmatig controleren en vervangen als dit nodig is. Dat is een van de redenen dat je verplicht bent om elke keer als je gaat rijden te controleren of je lampen, banden, etc allemaal goed zijn.

Oefen defensief rijden

Defensief rijden is een manier voor bestuurders van motorvoertuigen om de gevaren die verbonden zijn aan het rijden te verminderen. Bij deze vorm van rijden anticipeer je op scenario’s die kunnen leiden tot een ongeval, zoals ongunstige weersomstandigheden en roekeloze automobilisten op de weg. Wanneer meer mensen defensief rijden, zullen de wegen veiliger zijn. Zorg ervoor dat je kalm blijft en niet boos wordt als je jezelf in een moeilijke situatie bevindt.Onze Ambassadeurs