Sherpa opent drie steunpunten voor inwoners met een licht verstandelijke beperking

Geschreven door Redactie

Per 1 juli 2022 zijn drie Hilversumse steunpunten van Sherpa toegankelijk voor inwoners met een lichte verstandelijke beperking.

Hiermee voorziet Sherpa in de specifieke behoeften aan contact met gelijkgestemden en activiteitenbegeleiding van deze doelgroep. Omdat het gaat om een algemene voorziening dagbesteding, kunnen inwoners hier terecht zonder een beschikking ‘Wmo dagbesteding licht’. Het gaat om de steunpunten Koningshof, Kerkelanden en Jan van der Heijdenstraat.

Steunpunt sluit beter aan op specifieke behoeften

Inwoners met een licht verstandelijke beperking vinden op dit moment onvoldoende aansluiting bij een gewoon buurthuis. Dit komt doordat zij voelen dat daar geen ruimte is voor hun specifieke problemen. Hierdoor haken deze inwoners vaak af. De steunpunten sluiten beter aan op hun specifieke behoeften.
 
Steunpunten zijn voor deze inwoners waardevolle ontmoetingsplekken waar zij elkaar kunnen zien en samen activiteiten ondernemen, zoals koken, eten en koffiedrinken. Ook zijn er thema-avonden over onder andere social media, brandveiligheid, voetbal, creatieve onderwerpen, en spellen. Daarnaast biedt het in gesprek zijn met gelijkgestemden een zekere mate van veiligheid. De groep wordt begeleid door een activiteitenbegeleider die problemen kan signalen en bespreken.

Van dagbesteding licht naar algemene voorziening

Sherpa bood de steunpunten voorheen aan op basis van een maatwerkindicatie Wmo dagbesteding. Het aanbieden van dagbesteding licht als algemene voorziening is onderdeel van de pilot ‘Meedoen en Meewerken’ en in lijn met het raadsbesluit ‘Naar een financieel gezond sociaal domein’ van 10 november 2021. Daarbij werd de maatregel om een algemene voorziening dagbesteding te creëren vastgesteld. Voor de uitvoering van de activiteiten binnen deze pilot is door de gemeente een subsidie aan Sherpa verleend van 35.850 euro voor de periode 1 juli tot en met 31 december 2022.

Onze Ambassadeurs