Een mozaïek van twee eeuwen Franse muziek met drie Nederlandse premières

Geschreven door Redactie

Vanaf zaterdag 30 april a.s. presenteert het Haagse strijkorkest Ciconia Consort o.l.v. Dick van Gasteren samen met pianist Paolo Giacometti het concertprogramma Café Paris, muziek van Lodewijk tot Pompidou.

Een afwisselend programma met meerdere Franse meesterwerken die hun Nederlandse première beleven. Café Paris wordt gespeeld in Den Haag (30 apr), Naarden (1 mei), Oss (14 mei), Rotterdam (22 mei) en Amsterdam (12 juni).
Bij het concert Café Paris waant het publiek zich in gezellige Parijse sferen met een glaasje Franse wijn. In een mozaïek van twee eeuwen toonaangevende Parijse muziek van geliefde romantici en (vroeg)modernen klinken maar liefst drie Nederlandse premières; het Pianoconcert en de Prélude et Fugue pour orchestre à cordes van Jaques Castérède en Triade van Jean Rivier.

In 2018 nam Ciconia Consort zijn debuut-CD op met Frans repertoire. Dit was niet toevallig. Ciconia heeft een voorliefde voor Franse muziek, maar omgekeerd hebben Franse componisten ook een voorliefde voor het fenomeen ‘strijkorkest’. Vooral in de tweede helft van de 20e eeuw verschijnen veel composities voor deze bezetting. Zo was de eerste symfonie van Castérède een ontdekking voor Ciconia. Nu gaan Ciconia en de gerenommeerde en veelzijdige pianist Paolo Giacometti het avontuur aan met zijn pianoconcert. Kenmerkend voor de compositiestijl van Castérède zijn de lange melodische lijnen en rijke harmonieën die op zeer persoonlijke wijze tot uiting zijn gebracht. Ook zullen in Café Paris werken te horen zijn van bekende componisten als Fauré, Milhaud, Chopin en Bizet.

In Frankrijk wordt kunst al eeuwenlang beschouwd als nationale prestige. Koning Lodewijk XIV was een belangrijk beschermheer van de kunsten; zo stelde hij de Prix de Rome in en richtte hij de Parijse expositions op voor architectuur alsook de voorloper van het Conservatoire national supérieur de musique et de danse. Parijs heeft een grote aantrekkingskracht op buitenlandse kunstenaars en de Parijse kunstkringen zorgen voor een ware smeltkroes van cultuurstijlen en vernieuwing. Op de schouders van romantici, impressionisten en de L’art pour l’art van de Groupe des Six, staan – in de tijd van de studentenrevoltes van de zestiger jaren – maatschappij betrokken kunstenaars. Een nieuwe generatie componisten van deze naoorlogse periode, vindt zijn weg naar de internationale podia met vaak revolutionair werk.

Wat alle Franse componisten van dit programma ondanks de uiteenlopende muziekstijlen met elkaar verbindt: ze volgden allen hun muzikale opleiding aan het befaamde Conservatoire national supérieur de musique de Paris én waren hier zélf weer Professeur de Composition, om nieuwe generaties op te leiden.
Dirigent Dick van Gasteren vertelt over de politieke, sociale en architectonische context waarin deze toonaangevende muziekwerken werden gecomponeerd.

Stijlvol & verrassend klassiek

Ciconia Consort bestaat sinds het concertseizoen 2012/2013 en staat onder leiding van Dick van Gasteren. Het professionele orkest, een internationaal gezelschap van jonge topmusici, speurt regelmatig naar onbekende meesterwerken en brengt deze vaak voor het eerst op de Nederlandse concertpodia. Ciconia Consort ontvangt door bijzondere thematische concerten op hoog artistiek niveau nationale en internationale erkenning. Inmiddels bracht het ensemble vier internationaal gelauwerde cd’s uit die regelmatig zijn te horen op internationale radiostations zoals ABC Classic (Australië), het Duitse SWR2 en de Britse BBC. Op Radio 4 is het orkest regelmatig te horen in programma’s zoals Avondconcert, Vrije Geluiden, Muziekfabriek, Diskotabel en Muziekwijzer. In het voorjaar van 2021 werd een live televisie-registratie verzorgd door de NTR met het programma De weg naar Hollywood, die diverse malen op NPO2 Extra werd uitgezonden.

Klassieke Zaken: “een spetterend, tot in de puntjes verzorgd ensemble.” Musicweb-international: “impressive unity and full string tone”

Onze Ambassadeurs