Asielzoekers zijn tijdelijk te gast op hotelschip in Huizen

Geschreven door Redactie

Het college is voornemens om in te stemmen met een tijdelijke noodopvang van asielzoekers in een hotelschip aan de kade in de werkhaven van Huizen.

Dit is een tijdelijke opvang van 150 tot maximaal 200 personen tot en met uiterlijk 31 maart 2022. Deze mensen kunnen vanwege plaatsgebrek niet terecht in de bestaande Nederlandse asielzoekerscentra (azc’s). Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft gevraagd of dit hotelschip mag aanmeren. Dat gebeurt al op meer plekken in Nederland. Burgemeester Niek Meijer: “De nood is bijzonder hoog. De asielzoekerscentra zitten overvol, waardoor het niet meer mogelijk is asielzoekers op een humane manier op te vangen. Wij zijn als college dan ook graag voornemens om gehoor te geven aan de noodkreet van het COA om gebruik te mogen maken van onze haven voor deze tijdelijke opvang.”

Noodzaak tijdelijke opvang

Er is een nijpend tekort aan opvangplekken voor asielzoekers. De opvanglocaties zitten overvol. Beelden van asielzoekers, die vaak halsoverkop huis en haard moesten verlaten en die in het aanmeldcentrum in Ter Apel op de grond, in noodpaviljoens of in een stoel moeten overnachten. Wethouder Maarten Hoelscher: “Ik heb de beelden van de grootschalige crisisopvang in sporthallen van een paar jaar geleden nog op mijn netvlies. Dat was voor niemand goed. Met dit hotelschip als tijdelijke opvang vanuit het COA kunnen we als gemeente een relatief kleine bijdrage leveren aan een groot en urgent probleem. Een bijdrage die de gemeente geen geld kost en niet ten koste gaat van de schaarste op de woningmarkt. Zo nemen we binnen de mogelijkheden van onze gemeente onze verantwoordelijkheid.” Steeds meer gemeenten in Nederland leveren inmiddels hun bijdrage om dit nijpende tekort aan opvangplekken te overbruggen. Gemeente Huizen, als onderdeel van de regio Gooi en Vechtstreek, draagt hiermee bij aan het actuele verzoek van het kabinet om te voorzien in (tijdelijke) noodopvang voor asielzoekers.

Wat gebeurt wanneer?

Na definitieve besluitvorming door het college zal de rederij het hotelschip aanmeren aan de kade in de werkhaven, tegenover het Arkmuseum. Deze locatie is na onderzoek door de rederij als beste plek bestempeld. Naar verwachting zal dit nog voor de kerstdagen van dit jaar zijn. Het gaat om een tijdelijke opvang tot en met uiterlijk 31 maart 2022. Het COA treft samen met de gemeente voorbereidingen om de opvang mogelijk te maken. Denk bijvoorbeeld aan de aanwezigheid van bemensing en beveiliging 24/7, stroomvoorziening, medische zorg en maaltijdverzorging.

Buiten toeristenseizoen

Als de asielzoekers zijn gearriveerd, wil de gemeente er samen met alle betrokken partijen voor zorgen dat ze tot en met uiterlijk 31 maart  2022 op een prettige en rustige manier in Huizen kunnen verblijven. Het toeristenseizoen start op 1 april en vanaf dat moment wordt de kade weer bezet door toeristenschepen. De omwonenden en ondernemers in dit gebied zijn inmiddels geïnformeerd. Meer informatie is te vinden op www.huizen.nl/tijdelijkeopvangasielzoekers

Onze Ambassadeurs