Record-setting NASA-astronaut keert terug naar aarde

Geschreven door Redactie

NASA-astronaut Mark Vande Heii is terug op aarde na een NASA-record van 355 dagen in de ruimte.

Vande Hei's uitgebreide missie aan boord van het internationale ruimtestation ISS eindigde op woensdag 30 maart, na een parachute-geassisteerde landing in Kazachstan samen met de Russische kosmonauten Anton Shkaplerov en Pyotr Dubrov. Op 31 maart keerde hij terug naar Houston.

Aangekomen bij het laboratorium in een baan om de aarde in april vorig jaar, overtrof Vande Hei's verblijf in een lage baan om de aarde het eerder behaalde record met 15 dagen. Tijdens zijn 355 dagen aan boord van het station ervoer Vande Hei:

Ongeveer 5.680 banen om de aarde

Ongeveer 150.619.530 afgelegde mijlen (gelijk aan ongeveer 312 retourvluchten naar de maan en terug) Vijftien bezoeken aan ruimtevaartuigen of modules aan het internationale ruimtestation, waaronder drie Russische Progress-vrachtschepen, twee Northrop Grumman Cygnus-vrachtschepen, drie Russische Sojoez, twee SpaceX-bemanningsdraken, drie SpaceX-vrachtdraken en de twee nieuwe Russische modules (het Nauka Multipurpose Laboratory Module en de Prichal Node Module)

"Marks missie is niet alleen recordbrekend, maar maakt ook de weg vrij voor toekomstige menselijke ontdekkingsreizigers op de maan, Mars en daarbuiten", zegt NASA-beheerder Bill Nelson. “Onze astronauten brengen ongelooflijke offers in naam van wetenschap, verkenning en geavanceerde technologische ontwikkeling, niet in de laatste plaats onder hen tijd weg van dierbaren. NASA en de natie zijn er trots op Mark thuis te mogen verwelkomen en zijn dankbaar voor zijn ongelooflijke bijdragen tijdens zijn verblijf van een jaar op het internationale ruimtestation ISS."


Onze Ambassadeurs