Voedselbank en Oekraïne

Geschreven door Redactie

De voedselbanken in Nederland staan klaar om vluchtelingen uit de Oekraïne hulp te bieden.

Bij Voedselbank Gooi & Omstreken heeft een eerste groep vluchtelingen zich al aangemeld. Zeker mensen die bij particulieren gehuisvest zijn of een huis toegewezen hebben gekregen, zullen hulp nodig hebben. Een inkomenstoets zal niet direct aan de orde zijn: waar normaal gesproken gekeken wordt naar het bedrag dat te besteden is na aftrek van een aantal vaste lasten, wordt voor deze groep een soepel beleid gevoerd.

Hoewel de overheid een bedrag beschikbaar stelt, afhankelijk of men in de reguliere opvang zit of bij particulieren onderdak heeft gevonden, zal dit in veel gevallen niet voldoende zijn. Een wekelijks voedselpakket kan dan helpen. Dit geldt vanzelfsprekend ook voor gezinnen die mensen in huis genomen hebben en daardoor extra kosten hebben. Als daardoor het beschikbare wekelijkse budget te laag wordt, komen zij uiteraard ook in aanmerking voor hulp van de voedselbank.

Behalve voor deze gezinnen staat de voedselbank ook altijd klaar om iedereen met een ontoereikend budget te helpen. Ook ZZP-ers en MKB-ers die niet genoeg overhouden voor de wekelijkse boodschappen zijn welkom. De voedselbank begrijpt dat deze laatste groep niet direct alle cijfers bij elkaar heeft en stelt zich ook hier coulant op. Er wordt alleen gekeken naar inkomsten en uitgaven en niet naar eventuele bezittingen zoals een eigen huis, auto, etc. Het doel is mensen (tijdelijk) te helpen zodat ze daarna weer zelf verder kunnen. Naast een rekenvoorbeeld op de website, waar men zelf al vast kan kijken of men in aanmerking komt voor een voedselpakket, zijn er inloopspreekuren waar men met zijn vragen terecht kan.

De voedselpakketten bevatten in principe gezond eten voor drie dagen. Daarnaast nog extra producten die binnen gekomen zijn zoals waspoeder, verzorgingsproducten, etc. Doordat het beschikbare budget van de cliënten van de voedselbank gelijk blijft, maar de prijzen van boodschappen, energie, etc. stijgen, worden de voedselpakketten voorlopig aangevuld met extra producten.

Helaas schamen nog steeds veel mensen zich om bij de voedselbank aan te kloppen voor hulp. De uitgiftepunten voor de pakketten liggen bewust op rustige punten en men kan ook het voedselpakket bij een van de andere uitgiftepunten ophalen waar de kans op herkenning nog kleiner is.

Wie een voedselpakket nodig heeft, kan contact opnemen met de afdeling Intake per telefoon (035- 533 8836) of per mail (klantenadministratie@voedselbankgooi.nl).

Onze Ambassadeurs