Geschiedenis scannen in de Blaricummermeent

Geschreven door Redactie

Tussen kerst en nieuwjaar zijn 36 bordjes met QR-codes geplaatst op verschillende plekken in de Blaricummermeent.

Wanneer je de code scant, ontvouwt zich historische informatie over de plek of de straatnaam. De bordjes zijn het winnende idee van een prijsvraag tijdens de kredietcrisis, toen het gebied klaar lag om bebouwd te worden. Ze zijn bedoeld om stil te staan bij archeologisch erfgoed en de rijke historie van de nieuwbouwwijk. Je kunt ze vinden in parken, op pleinen en speelplekken, vaak naast bankjes.

Met de realisatie van de bordjes gaat een langgekoesterde wens in. Om te voorkomen dat aandacht voor de geschiedenis van het gebied zou verdwijnen na de bebouwing, diende de gemeenteraad al in december 2018 een motie in.

In de geschiedenis van deze plek ontbreken natuurlijk de erfgooiers niet. De Gooische boeren en veehouders waren heel belangrijk voor het dorp als medegebruikers van het gebied. Onder andere op de Erfgooiersdreef brengt de QR-code je naar historie van de erfgooiers. Daarnaast linken veel straatnamen naar kunstenaars, schrijvers, architecten en wetenschappers die een binding met Blaricum hadden. Bijna 100 jaar geleden bedacht Burgemeester Klarenbeek dat de straatnamen in Blaricum moesten verwijzen naar het verleden van het dorp. Hij zei letterlijk: “De geschiedenis van het dorp moet voortleven in de straatnamen”.

De QR codes verwijzen naar alle pagina’s die onder de knop historie staan op de website.

Onze Ambassadeurs