Lezing Lieske Tibbe in Podium deMess

Geschreven door Redactie

Dichteres Henriette en beeldend kunstenaar Richard Nicolaüs Roland Holst woonden van 1896 tot 1919 in Het Gooi; eerst in ’s Graveland, later in Laren. 

Hoe leefden en werkten ze daar? Henriette schreef in haar memoires over hun leven op Het Gooi en Richard beschrijft het tafereel en de mensen (vaak in klederdracht). Ook is er veel bekend over hun omgang met artistieke vrienden en kennissen daar - zoals Frederik van Eeden, Herman Gorter, Wally Moes, Antoon Dekinderen en Richards neef Adriaan Roland Holst. Richard bezocht de Gooische stoomtram voor veel van haar activiteiten in Amsterdam, maar Henriette was ook veel onderweg, vooral omdat ze sterk betrokken was bij de socialistische beweging. De lezing legt uit waarom ze zich in Het Gooi vestigden, wat het betekende voor hun kunst en politieke overtuigingen, en waarom ze daarna vertrokken.

 Lieske Tibbe, kunsthistorica, studeerde aan de Universiteit van Amsterdam en werkte van 1976 tot 2012 als universitair docent kunstgeschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Ze publiceerde rond 1900 kunst en kunsttheorie, met name in relatie tot de socialistische bewegingen; in 1994 promoveerde zij aan de Vrije Universiteit Amsterdam op een proefschrift over de opvattingen van R.N. Roland Holst over gemeenschapskunst. Zijn tweede interessegebied is de geschiedenis van ambachtelijke tentoonstellingen, musea en hun bezoekers.

Wanneer

Het is te bezoeken op dinsdag 8 februari om 14:30 uur in Podium deMess. Een Toegangsbewijs incl.pauzedrankje  kost € 18,75


Onze Ambassadeurs