Draaiende zwarte gaten kunnen de voorkeur geven om samen te leunen

Geschreven door Redactie

Zwarte gaten kunnen de neiging hebben om te leunen terwijl ze samensmelten, met als gevolg dat ze gekickt worden. 

Als twee zwarte gaten in een baan om elkaar draaien, dan bepaalt hun baan een vlak, waarbij de richting van de baan ofwel met de klok mee ofwel tegen de klok in in het vlak eindigt. De twee zwarte gaten kunnen ook draaien, maar die draairichting hoeft niet in het vlak te liggen of dezelfde richting te hebben als de omwenteling van de baan. In feite is er volgens de onderzoekers geen reden om te denken dat de spin van de zwarte gaten iets anders is dan willekeurig.

Er is echter ook voorspeld dat in een binair systeem de spins van de twee zwarte gaten tegengesteld gericht zullen zijn. Bijvoorbeeld, als één zwart gat met de klok mee draait in een hoek van 90 graden ten opzichte van het baanvlak, dan draait het tweede zwarte gat tegen de klok in, in een hoek van 90 graden ten opzichte van het baanvlak.

Als de rotaties van de zwarte gaten niet in lijn zijn met hun baan, dan zullen de rotaties van de zwarte gaten voordraaien als tollen, terwijl ze ook in lijn blijven. Onder de juiste omstandigheden kan dit ook leiden tot een schommeling in het vlak van de baan en de mogelijkheid van een soort resonantie, die spin-baanresonantie wordt genoemd. (Dit is wanneer de spin-oriëntatie de baanoriëntatie doet veranderen, die vervolgens de spin-oriëntatie doet veranderen enzovoort).
Onze Ambassadeurs