Wat gebeurt er allemaal in de televisietoren?
Sommige Hilversumse gebouwen verdienen gewoon extra aandacht.
Dit keer in de spotlights het hóógste gebouw van onze stad: de ‘televisietoren’ van 198 meter hoog. Ook in het donker niet te missen, dankzij de rode lichtjes. Van horen zeggen: “pas als je de rode lampjes van de televisietoren weer in het zicht krijgt, weet je dat je bijna thuis bent.” Wat er ónder de toren zit was een tijdje nog spannender dan wat er boven gebeurde…
De televisietoren, straalverbindingstoren, omroeptoren of zendmast - what’s in a name - ligt aan de Witte Kruislaan 47. De toren werd gebouwd in 1973 in opdracht van het Staatsbedrijf der Posterijen, Telegrafie en Telefonie (PTT). Een Hilversums landmark is het zeker, maar een monumentale status heeft het níet. De officiële opening was op 28 januari 1976. Toen was de toren ‘nog maar’ 142 meter hoog. In 2001 werd de toren verhoogd tot 196 meter. De reden: digitale televisie.
De Russen kwamen niet
Ook Hilversum werd zich in de jaren 70 steeds bewuster van de gevaren van de Koude oorlog. De angst voor ‘de Russen’ was groot. En nu komt het: onder de televisietoren zat het Nucleair Chemisch Onderkomen (NCO) verstopt. Als de bom zou vallen, dan kon tenminste de omroep dáár worden ondergebracht. Draaiboeken en films lagen al klaar om nooduitzendingen te maken. Om crisisuitzendingen zo vertrouwd mogelijk te houden, zouden ‘bekende Nederlanders’ presenteren. In de bunker is flink geoefend, maar uiteindelijk kwamen de Russen niet.
De Toren van Babbel
De officiële naam van de Televisietoren was het AVVC: Audio Video Verbinding Centrum. Maar de NOS wilde een aantrekkelijkere naam. Radiozender Hilversum III schreef een prijsvraag uit en luisteraars mochten een naam insturen. Meneer Baars uit Bussum won als hoofdprijs een heus postzegelboekje. Hij verzon de naam: ‘De Toren van Babbel’. Sinds 2013 wordt de televisietoren ook wel de Man Bijt Hond Toren’ genoemd. Het tv programma Man bijt hond werd toen gekozen als meest ‘beeld-bepalende programma van de Nederlandse omroep’. Hun logo kwam op de mast.
Wat gebeurt er in de toren?
Vroeger ontving je radio en televisie via een antenne. Nu hebben we de televisietoren. Radio, mobiele telefonie, digitenne (tv signaal vanuit de lucht dus zonder kabelaansluiting ) en autoradio’s leven dankzij de signalen van de televisietoren. Digitale televisie gaat via ondergrondse kabels, daar is geen toren voor nodig. In Nederland staan meer torens plus een aantal zendmasten. Samen zorgen zij voor een landelijk dekkend netwerk. Ziet u langs de snelweg weleens mini Eifeltorentjes? Dat zijn zendmasten. De toren doet ook nog dienst als datacenter. Bedrijven die hun data liever niet in de cloud opslaan, huren serverruimte in de toren.