Tesla gedwongen 1,1 miljard euro EU-steun voor Duitse accufabriek af te wijzen
Door vertragingen bij de fabriek in de buurt van Berlijn kon de autofabrikant niet voldoen aan de voorwaarden voor EU-steun
Tesla is gedwongen om meer dan 1,1 miljard euro aan Europese subsidies voor zijn geplande batterijfabriek in de buurt van Berlijn af te wijzen nadat vertragingen bij het vlaggenschipproject een belangrijke voorwaarde van de financiering hadden geschonden.
De maker van elektrische auto's had het geld aangevraagd via een EU-programma dat is opgezet om de batterij-industrie op het continent te ontwikkelen. De EU eist dat elke locatie die geld ontvangt de "eerste industriële toepassing" van de technologie moet zijn, volgens officiële documenten, wat betekent dat de batterijen niet al in een andere Tesla-fabriek mogen worden gemaakt. Maar juridische problemen bij de bouw van de fabriek, die eerst auto's zal produceren en dan pas batterijen, hebben de opening met enkele maanden vertraagd. Dat betekent dat het bedrijf, waarvan de waardering eerder dit jaar $ 1 biljoen bereikte, waarschijnlijk eerder zal beginnen met de productie van dezelfde batterijen elders.
"Tesla houdt nog steeds vast aan zijn plannen voor de [Brandenburg] batterijfabriek," zei het Duitse ministerie van Economische Zaken, eraan toevoegend dat de "staatssubsidies die Tesla niet gebruikt, nu beschikbaar zijn voor andere projecten." Tesla's chief executive Elon Musk heeft al zijn frustratie geuit over de trage voortgang van de fabriek en heeft opgeroepen om de Duitse bureaucratie te stroomlijnen. De werknemers van de fabriek moeten binnen enkele dagen een ondernemingsraad kiezen, die hen mogelijk de macht geeft om beslissingen van het management te vertragen of te verwerpen.