Uitvindingen geïnspireerd door dieren

Geschreven door Redactie

Ze noemen het ook wel ‘het nabootsen van technieken, structuren en methodes die in de natuur voorkomen om er menselijke proble-men mee op te lossen.’ Hier vind je een paar van die uitvindingen.


De Japanse Kogeltrein


De sprinters in Japan worden ook wel ‘kogeltreinen’ genoemd en hebben die naam gekregen door de gestroomlijnde vorm van hun neus. Om tot de meest efficiënte vorm te komen, keek de Japanse ingenieur Eiji Nakatsu naar de bek van de ijsvogel. De ijsvogel staat erom bekend dat hij in het water kan duiken zonder veel sporen achter te laten. Dat is het gevolg van de vorm van zijn bek, die zo gestroomlijnd is dat bijvoorbeeld water er met heel weinig weerstand gewoon langs glijdt. De Japanse kogeltreinen bereiken snelheden tot 300 kilometer per uur en komen vrijwel steeds stipt op tijd aan doordat de lucht langs de gestroomlijnde vorm van hun neus langs glijdt.

Klittenband

Klittenband, ook wel velcro genoemd, vindt enorm veel toepassingen in ons dagelijkse leven. Denk bijvoorbeeld aan de sluitingen van schoenen, rugzakken, tassen en kleding. Klittenband is een uitvinding van de Zwitserse elektrotechnische ingenieur George de Mestral. Hij vroeg zich af hoe een plant als de stekelnoot zich kon vasthechten aan de vacht van zijn hond. De Mestral ontdekte hoe de stekeltjes van de plant zich sterk konden plaatsen in de huid van een hond. Hij ontwikkelde een sluiting die uit twee stroken bestond: een strook met korte haakjes en een tweede strook waar de haakjes zich aan kon-den hechten.



Onze Ambassadeurs