Het gaat goed met de karekiet!

Geschreven door Redactie

Het gaat beter met de grote karekiet in de Oostelijke Vechtplassen.

De meer dan 10 kilometer die de afgelopen jaren in opdracht van de Aanpak Oostelijke Vechtplassen aan netten en rasters hebben gezorgd dat de populatie weer stabiel is, terwijl voorheen het aantal paren afnam.

Grote karekieten hebben hoog riet nodig dat in het water staat. Dat riet is ook favoriet bij ganzen, die volop aanwezig zijn in het gebied. Vogelexpert Jan van der Winden: ‘Jarenlang hebben de ganzen hun gang kunnen gaan, waardoor het leefgebied voor de karekiet steeds slechter werd. Gelukkig hebben we het tij kunnen keren. Tussen 2018 en 2020 is er een kleine 10 kilometer aan netten en rasters aangelegd rondom rietzones in de Ankeveense plassen, Kortenhoefse plassen, Wijde Blik, Loenderveense plas, Loosdrechtse plassen, de Stille plas en de Tienhovense plassen. Op de meeste plekken is het riet goed gaan groeien. En dat heeft ervoor gezorgd dat zich hier weer nieuwe grote karekieten hebben gevestigd.’

Geef je de karekiet z’n naam?

Zo is er afgelopen zomer een nieuw karekietmannetje neergestreken in de Loenderveense Plas. Hij vond al snel een vrouwtje en bracht jongen groot. Hij is door Jan geringd maar heeft nog geen naam. Heb je een voorstel? Mail jouw suggestie dan voor 21 december naar secretariaat_ovp@noord-holland.nl onder vermelding van ‘naam karekiet’. Wordt jouw naam uitgekozen? Dan krijg je hierover bericht en mag je volgend jaar met Jan van de Winden mee op excursie!



Onze Ambassadeurs