Weesp krijgt 3 nieuwe meetpunten om luchtkwaliteit te meten

Geschreven door Redactie

De gemeente Weesp krijgt drie nieuwe meetpunten om luchtkwaliteit te meten. Op dit moment meet de GGD al op drie plekken de luchtkwaliteit in Weesp.

Afgelopen zomer mochten Weespers een keuze maken uit zes locaties waar de GGD de luchtkwaliteit kan meten. Meer dan 230 Weespers brachten hun stem uit.

Locaties

De meeste stemmen gingen naar de locatie Prinses Irenelaan/Korte Stammerdijk. Weespers geven aan dat hier veel en hard wordt gereden. Daarnaast liggen er meerdere scholen in de buurt. Op de tweede plek volgde de Leeuwenveldseweg. De reden voor deze locatie is dat het dichtbij de A1 en het spoor ligt met overkomend vliegverkeer en dicht bij Weespersluis. Het derde meetpunt komt bij de Hogeweyselaan. Weespers denken dat de luchtkwaliteit hier mogelijk slechter is vanwege het verkeer en de nabijheid van een bedrijventerrein. De resultaten van de metingen zijn online te volgen via: maps.amsterdam.nl.

De luchtkwaliteit wordt gemeten door het meten van de concentratie stikstofdioxide (NO2) in de buitenlucht. Vooral wegverkeer heeft daar invloed op. Er worden momenteel al verschillende maatregelen genomen die de luchtkwaliteit moeten verbeteren, zoals stimuleren van fietsgebruik, het weren van zwaar vrachtverkeer in het centrum en het meer autoluw maken van het centrum.

Onze Ambassadeurs