Jouw kans op zonnepanelen? Het staat op de kaart

Geschreven door Redactie

Vanaf nu kun je op een online kaart zien op welke daken er in Weesp volgens de huidige regels zonnepanelen mogelijk zijn.

En er zijn kansen genoeg, ook voor daken van monumenten en gebouwen die horen bij een beschermd stadsgezicht. De online kaart vindt je op de webpagina: maps.amsterdam.nl/zonnedaken_erfgoed. Iedere inwoner kan er zien wat de mogelijkheden voor zonnepanelen zijn, ook voor daken van monumenten en/of gebouwen die horen bij een beschermd stadsgezicht. Daarvoor gelden extra regels, maar die staan vaak niet in de weg.

Er mag toch niets?

Bij veel mensen leeft misschien het idee dat je op een monument of ander bijzonder gebouw geen zonnepanelen mag plaatsen. Maar de regels daarvoor zijn lang niet altijd zo streng. Met andere woorden: er kan meer dan je denkt. Op de online kaart kun je dit letterlijk zien. In de gemeente Amsterdam en Weesp is voor tienduizenden daken van monumenten en beschermde stadsgezichten bekeken of zij volgens de regels geschikt zijn voor zonnepanelen.

Meerdere initiatieven

Het was een enorme klus om alle daken te beoordelen. Maar het resultaat mag er zijn. De kaart laat zien dat er veel mogelijk is. Ook op erfgoed in Weesp is zonne-energie écht kansrijk, zonder dat het ten koste gaat van het erfgoed. In Amsterdam zijn er inmiddels meerdere initiatieven voor de gemeenschappelijke inkoop van zonnepanelen. Zelfs in het historische stadshart. Daarbij werkt de gemeente samen met woningcorporaties, VVE’s en particuliere eigenaren. Wil je weten wat de kansen in Weesp zijn? Met één druk knop weet je alles
Onze Ambassadeurs