Volgende stap voor herinrichting Jac. P. Thijsseplein

Geschreven door Redactie

Het Jac. P. Thijsseplein krijgt een complete metamorfose.

De gemeenteraad van Hilversum neemt op 2 februari 2022 een besluit over de herinrichting van het Jac. P. Thijsseplein in Hilversum-Oost. Er is veel enthousiasme voor het nieuwe ontwerp dat inwoners samen hebben gemaakt met de gemeente. Het plein krijgt 1800 m2 extra groen en is er volop de ruimte om te spelen of te sporten.

De buurt doet mee

Voor het Jac. P. Thijsseplein hebben ongeveer 30 inwoners meegewerkt met de gemeente in een bouwteam. Tijdens bijeenkomsten op het plein zijn ontwerpen gemaakt met input van de buurt. Ook konden inwoners digitaal hun wensen doorgeven, zo’n 75 mensen hebben hier gebruik van gemaakt. Er is gekozen voor speelelementen van natuurlijk materiaal (hout) en komen er sporttoestellen voor volwassenen. In het ontwerp is biodiversiteit erg belangrijk, daarom wordt er een Thijssetuin aangelegd: een zone met veel soorten planten en een kleine wadi. Er komt ook een waterpomp en er wordt gekeken of een kabelbaantje kan worden aangelegd. Beide zijn grote wensen van de buurt.

Bewoners Bram van Mossel en Nanda Plasschaert: "Dit wordt een prachtige, groene plek met voor ieder wat wils. We hopen ook dat hiermee meer saamhorigheid in de buurt komt. Wij zijn blij met de samenwerking met de gemeente. Er ligt een ontwerp wat voldoet aan alle wensen."

De Groene Loper

De gemeente werkt samen met inwonersinitiatief de Groene Loper. Samen hebben zij gekeken naar kansrijke plekken in Hilversum-Oost om te vergroenen. Zo heeft deze samenwerking ervoor gezorgd dat er negentien grote bomen en tien kleine bomen extra op het Jac. P. Thijsseplein worden geplant en gefinancierd vanuit het Herplantfonds. Naast het Jac. P. Thijsseplein worden nog zes andere pleinen opgeknapt in Hilversum-Oost. Een belangrijke stap in het vergroenen van de meest versteende buurt van Hilversum. 

Toegankelijkheid plein

Verder hebben belangenorganisaties voor mindervaliden meegedacht om het nieuwe plein meer toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. Bijvoorbeeld door de fietssluizen die (brom)fietsers van het plein weghouden wel toegankelijk te maken voor rolstoelen. Ook komt er een brede ingang ter hoogte van het appartementencomplex, die geschikt is voor grotere rolstoelen en scootmobielen.

Uitvoering

De herinrichtingswerkzaamheden starten in het najaar van 2022. Ook hier wordt het bouwteam bij betrokken.

Onze Ambassadeurs