Nieuwe expositie Museum Weesp: Weesper porselein door handen uit andere landen

Geschreven door Redactie

Museum Weesp heeft op 1 december een nieuwe expositie over het Weesper porselein geopend.


"We zetten het witte goud uit Weesp in de spotlights en geven het de aandacht dat het verdient", aldus Lisette Zijp, conservator van het museum. “Ik ben ongelofelijk trots op deze prachtige expositie. Dit is de mooiste expositie die wij in ons museum gehad hebben. Ik hoop dat veel mensen dit bijzondere verhaal komen ontdekken en bewonderen. Het prachtige Weesper porselein is een hoogtepunt van technisch en artistiek menselijk kunnen.”

Porselein

Porselein staat in de 18e eeuw symbool voor een wereld van geheime recepten, rondreizende kunstenaars, exotische vogels, mysterieuze chinoiserieën en overweldigende rococo. Voorwerpen van porselein zijn geliefd als ultieme pronkstukken en alleen betaalbaar voor de allerrijksten. Hoe kan het dat het vroegste Hollands porselein juist in Weesp is gemaakt? En dat een kleine fabriek zulke extravagante sierstukken heeft geproduceerd?

Als fijnproever, zie je de details: de verfijning van het schilderwerk, de perfectie van de handen bij de beeldjes, de originele vormgeving van een dekselknop. Met deze expositie nemen we de bezoekers mee in het kijken naar de stukken.

En als je goed kijkt, dan zie je dat het bordje een beetje krom is, dat de deksel van een theebus eigenlijk te groot is, dat er bakfoutjes weggewerkt worden met getekende blaadjes. Ondanks het hoogwaardige niveau van het Weesper porselein, zien we aan veel details dat het ook vaak pioniers werk is. Nogal logisch, het is de eerste porseleinfabriek van Nederland in Weesp. Maar juist dat is de charme en de sterke kracht van Weesper porselein. Wie waren de mensen die deze prachtige pronkstukken maakten?

Samenwerking met architect Simone Bijlard

De expositie is ontworpen in samenwerking met architect Simone Bijlard, bekend van het boek ‘dwars door Amsterdam’. Museum Weesp wil zowel het vroegste Hollands porselein, als de monumentale ruimte in het stadhuis goed tot hun recht laten komen. Met dit ontwerp van Simone vinden we een spannend evenwicht in vormgeving en materiaal gebruik. Waarbij beide verhalen goed uit de verf komen.




Onze Ambassadeurs