Maak van leegstaande winkels NH woningen

Geschreven door Redactie

In Noord-Holland staat langdurig 400.000 m2 aan winkelruimte leeg, terwijl er nog steeds een groot tekort aan woningen is. Het ombouwen van lege winkelruimtes zou zo'n 10.000 woningen kunnen opleveren en op termijn zelfs 27.000. Toch er is ook kritiek op de plannen.

Zo zouden de meeste nieuwe woningen kunnen ontstaan in Zaandam, Alkmaar en Hilversum. Opgeteld gaat het dan om nog geen 2.000 woningen waar er zeker 20.000 nodig zijn.

In de gemeente Hoorn is vorig jaar al een subsidieregeling van kracht waarmee leegstaande winkels laagdrempelig tot woningen kunnen worden omgebouwd. En Beverwijk gaf vorige week nog het groene licht om appartementen te bouwen in het vroegere KPN-gebouw.

De lege winkels zijn deels te verklaren door corona, maar ook is er al jaren veel minder vraag naar winkelruimte door online winkelen. Maar, zeggen de experts, maak nu niet automatisch een woning van een leeg winkelpand. Want in de plaats van een groot leegstaand winkelpand kunnen er ook meerdere kleine winkels ontstaan. Kijk maar naar wat er gebeurde toen V & D vertrok. Diverse andere experts zeggen, dat een paar honderd woningen het verschil niet maken. Er is veel meer nodig.Onze Ambassadeurs