Statenlid in beeld: Anna de Groot
De volksvertegenwoordigers van Noord-Holland zijn halverwege hun zittingsperiode.
De Provinciale Statenverkiezingen van maart 2023 komen in zicht. Aanleiding voor nieuwe vragen aan de Statenleden over hun ervaringen, resultaten en ambities. Deze week aan Anna de Groot van de SP.
Wat vond je het mooiste debat in deze periode?
Toen we net na het zomerreces weer fysiek gingen vergaderen en de SP een verzoek had gedaan tot een actualiteit over het vergroenen en schoner maken van Tata Steel. Ik vond het prettig dat ik toen het accent heb kunnen leggen dat het bedrijf geen bedreiging mag zijn voor de omgeving en de natuur. Actualiteiten in de PS-vergaderingen duren doorgaans niet zo lang, maar deze keer wel, omdat alle partijen er iets over te zeggen hadden. In debatten is het belangrijk om te overtuigen. Mijn belangrijkste tip is: kom met onweerlegbare feiten. Zorg in je betoog dat er feitelijk geen speld tussen te krijgen is.
Op welk resultaat ben je trots?
Dat gaat over het Twiske, een Natura 2000-gebied. Voorheen waren daar meerdere malen per jaar festivals, maar door corona gingen die de afgelopen jaren niet door. Bezoekers van de festivals komen namelijk niet naar het Twiske voor de natuur, terwijl de natuur erg lijdt onder zo’n festival. Er is een tendens gaande dat festivals niet meer in natuurgebieden worden toegestaan. Ik denk dat we hierin aan de winnende hand zijn. Diverse milieugroeperingen en de gemeenteraad van Oostzaan staan hierin achter de mening van de SP.
Welke persoon, politicus of collega Statenlid heeft jou sterk beïnvloed of geïnspireerd?
Eigenlijk ben ik niet speciaal door 1 persoon geïnspireerd. Ik ben destijds bij de SP gegaan vanwege hun posters en tv- spotjes ‘Stem tegen, stem SP’. Mijn drijfveren zijn de menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit. Daarnaast vind ik duurzaamheid en natuur ongelooflijk belangrijk. Het behoud van de aarde voor de mens.
Wat wil je de komende 2 jaar nog voor elkaar krijgen?
Ik zou willen dat de komende jaren minder de nadruk komt te liggen op economie, en meer op natuurbehoud en gezondheid. De macht ligt nu in handen van CEO’s en aandeelhouders, terwijl de macht bij iedereen hoort te liggen. Dan zijn onze belangen beter gewaarborgd. Je ziet nu dat heel veel mensen zich bedreigd voelen in hun eigen omgeving doordat er een fabriek staat die allerlei smerige stoffen uitstoot. Ze maken zich zorgen over hun gezondheid. Daarom moet daar de nadruk liggen, en minder bij de economie.
Welke schrijver, serie, podcast, afspeellijst of muziek wil je iedereen aanraden?
Ik ben dol op lezen en ik zou iedereen ‘De komst van Joachim Stiller’ van Hubert Lampo willen aanraden. Dat boek heb ik zeker wel 10 keer gelezen. Wat ik bijzonder vind, is dat het heden, verleden en toekomst met elkaar in het boek zijn verbonden en door elkaar zijn gegooid. Dat heb je pas aan het eind van het boek door. Dat vind ik misschien wel de mooiste boodschap uit het boek: dat niet alles is zoals het lijkt. En omgekeerd.