Winters vuurtje: 5 tips om goed te stoken

Nu het winter is, gaan overal de open haarden en houtkachels weer aan.

Twee op de drie houtstokers zegt rekening te willen houden met de buren, als die last hebben van de rook. Vooral mensen met COPD, astma, bronchitis en gevoelige luchtwegen kunnen er last van krijgen. Wat al veel helpt is: goed stoken. Want een goede verbranding houdt uitstoot van schadelijke stoffen laag. Heeft u toch last van houtrook door een vuurkorf, open haard of houtkachel in uw omgeving? Ga dan in gesprek met de 'stoker’.

  • 5 tips voor minder uitstoot
  • Stook alleen droog hout. Vochtig hout brandt niet goed en geeft extra veel rook en fijnstof. Droog het hout minstens 2 jaar.
  • Stook geen geïmpregneerd of geverfd hout.
  • Laat de open haard uit bij windstil of mistig weer. Bij windstil of mistig weer blijft de rook tussen de huizen hangen.
  • Zet de luchttoevoer van de kachel helemaal open. Als er genoeg zuurstof is, verbrandt het hout beter. Zorg voor voldoende aanvoer van verse lucht in de kamer. Zet ventilatieroosters open tijdens het stoken open.
  • Laat de schoorsteen minstens één keer per jaar vegen.Onze Ambassadeurs