Favoriete inbreek-seizoen? Dat is nu!

Geschreven door Redactie

Vraag een inbreker naar zijn favoriete inbreek-seizoen en grote kans dat hij de herfst en winter noemt. Nu dus. Waarom? Omdat het vroeg donker is. En in het donker, ziet niet iedereen precies wat je uitspookt. Logisch.

Politie, justitie en andere partijen vragen elk najaar aandacht voor de campagne Donkere Dagen Offensief. De bedoeling is om mensen bewust maken van het risico op woninginbraak. Ook geven ze tips om het inbrekers zo moeilijk mogelijk te maken. Maarten van Weel van Adviesbureau Alma Midden-Nederland weet alles van inbraakpreventie. Hieronder lees je meer.

Zwakke schakel

Van Weel: “De meest gemaakte fout is dat mensen hun woning niet aan de huidige tijd hebben aangepast. Hun hang- en sluitwerk is gedateerd. En wanneer de buren wél keurige sloten hebben, zijn deze huizen de zwakke schakel. Met goed hang- en sluitwerk heb je 95 procent minder kans op inbraak.”

Flipperen voorkomen

Het installeren van een alarm en camera’s geldt volgens Van Weel alleen als aanvullende maatregel. “Camera’s helpen niet als je slechte sloten hebt hangen.” Ook het juiste gebruik van de sloten is belangrijk. “Draai de deuren ook op het nachtslot als je overdag weggaat. Dat voorkomt dat inbrekers kunnen flipperen. Flipperen is het dagslot openen met het doorhalen van een plastic pasje tussen de deur en het kozijn. Wanneer inbrekers op deze manier binnenkomen, zijn er geen braaksporen en dan kan de verzekering moeilijk gaan doen”.

Elke dag hetzelfde lampje

Ook in vakantietijd valt nog winst te behalen. “Veel mensen laten hun huis zo achter dat duidelijk is te zien dat ze op vakantie zijn. Elke dag brandt hetzelfde schemerlampje en verder verandert er niets”, zegt Van Weel. “Het is beter om met een bewegingsmelder te werken of in te stellen dat de ene dag een lampje op de gang brandt en de andere dag een lamp op een andere kamer. Inbrekers zijn ook gek op opstapjes en open ramen. Badkamerramen die open staan voor de ventilatie of geopende balkondeuren kunnen ervoor zorgen dat een inbreker binnenkomt. Dat gebeurt dan via opstapjes, bijvoorbeeld door op de kliko te klimmen.”

Gordijnen vaker dicht

Van Weel pleit ervoor om de gordijnen eens wat vaker dicht te doen. “Veel mensen laten de gordijnen ’s avonds open en tonen daarmee wat ze allemaal hebben. Inbrekers kijken naar wat handel is, bijvoorbeeld een grote televisie of een dure laptop. Ze onthouden waar ze die zien en komen vervolgens terug wanneer mensen weg zijn. Het is ook slim om geen spullen in het zicht te leggen. Dus geen laptop of telefoon in de vensterbank.”

Preventie woninginbraak

Wat kun je zelf doen om het risico op woninginbraak te verminderen? Op woensdag 13 oktober staat van 9.00 tot 17.00 uur een informatiewagen op het Marktplein. Je kunt hier terecht voor gratis advies voor jouw eigen woning, maar ook bekijken welke alledaagse voorwerpen een inbreker gebruikt om bij jouw binnen te komen.

Adviesburo Alma controleert of de woning met het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) voldoet aan de eisen op het gebied van inbraakpreventie en sociale veiligheid. Via adviesburoalma.nl kun jij een woningcheck aanvragen. Omdat de gemeente deze woningcheck vergoedt, is het voor de aanvrager gratis. 


Onze Ambassadeurs