Einde contract huurder betekent voor familie huisuitzetting

Geschreven door Henny A.J. Kreeft

De Woningstichting Leusden is van plan om een moeder met drie kinderen uit haar eensgezinswoning te gaan zetten. Het schijnt zo te zijn dat de moeder met de kinderen al meer dan 1.5 jaar in de woning wonen, maar nu plotseling er illegaal wonen. 

Volgens de Woonstichting Leusden is het nu plotseling illegale onderhuur. De Woonstichting is van mening, dat nu het contract met de ‘eigenlijke huurder’ is gestopt, de familie er ook uit moet. Opvallend is wel dat de Woningstichting al anderhalf jaar had kunnen weten dat er mogelijk ook nog andere mensen in het huis woonden. Maar daar is niets meegedaan. Een moeder met drie kinderen van 8, 14 en 15 jaar komen nu op straat te staan. 

Het leek zo’n mooi idee, een moeder met kinderen was op zoek naar een woning en via, via kon het gezin de woning ‘huren’. De vrouw die de woning huurde ging bij haar vriend wonen en zodoende kon de familie de woning ‘onderhuren’ zoals de Woonstichting noemde. 

Echter de Woonstichting Leusden heeft problemen met de zogenaamde echte huurder. Deze veroorzaakte overlast en sterker nog, er zou een seksinrichting in de woning zitten. Terwijl er gewoon een moeder met drie kinderen in de woning al meer dan één jaar in de woning aanwezig waren. Waar haalt de Woonstichting de wijsheid vandaan? Voor die laatste was het vrij simpel: het contract met vrouw één wordt opgezegd - wegens problemen - en met de moeder met de drie kinderen heeft de Woonstichting Leusden niets te maken. Uit van het verhaal !  Middels een kort geding werd geëist dat de familie vertrok en plaats maakt voor anderen op de wachtlijst. 

In het kort geding werden zaken overlegd, echter het bleek dat de moeder met de drie kinderen wel de huur rechtstreeks aan de Woonstichting heeft overgemaakt. Die zegt dus op haar beurt dat het contractovername was, een soort kraker volgens de advocaat, en dus was het illegaal. Er is nog wel gezocht naar een compromis maar dat is niet gelukt. In oktober volgt de definitieve uitspraak. In feite weet de Woonstichting dus al meer dan anderhalf jaar dat iemand anders de huur betaalde, maar heeft daar nooit op gereageerd. 

Volgens de advocaat is het niet de bedoeling om mensen zo maar op straat te zetten en bood een ruimere ontruimingstijd aan, Daarna een nood woonruimte, zodat de gemeente Leusden kan zoeken naar een spoed oplossing. 


Onze Ambassadeurs