Dit is waarom je moet stoppen met roken

Geschreven door Redactie

Veel rokers zijn van mening dat roken stress-verminderend werkt, helaas is het precies het tegenovergestelde.

De nicotine zorgt er voor dat je hartslag toeneemt waardoor de bloeddruk stijgt. Dit kan als gevolg zorgen voor stress. Rokers voelen zich vaak schuldig omdat ze veel geld kwijt zijn aan sigaretten en omdat het heel ongezond is.

Wat kan je dan wel doen?

Wanneer je in een stressvolle situatie zit, kies er dan bijvoorbeeld voor om meer te bewegen want sporten vermindert stress op een natuurlijke en gezonde manier. Je merkt dat je veel rustiger en ontspannen bent na wat gesport te hebben. Dit komt omdat je lichaam endorfine aanmaakt, een stof die een gelukkig gevoel veroorzaakt.

Roken verhoogt de kans op hart- en vaatziekten

Doordat roken ervoor zorgt dat de bloedvaten versmallen is er kans op een hoge bloeddruk. De nicotine maakt de binnenkant van de bloedvaten ruw, je lichaam creëert een soort korstje en je vaten versmallen. De kans dat je hart en/of hersenen minder zuurstof krijgen neemt dan toe.

Tips om te stoppen

Ben je nog niet klaar om te stoppen? Misschien is het dan niet slim om een dag ervoor in te plannen, maar een bepaalde dag die voor jou belangrijk is. Het slechtste besluit is om te blijven roken en je tegelijkertijd schuldig te voelen. Stop je met roken en wil je het volhouden? Wees dan niet te streng voor jezelf en gun jezelf soms een beloning.


Onze Ambassadeurs