Handige tips voor het onderhouden van je autobanden

Geschreven door Redactie

Je banden zijn een belangrijk onderdeel van de auto. Het is nu eenmaal een feit dat je zonder ze niet kan rijden.

Het is dus belangrijk dat je af en toe even checkt of alles nog klopt en goed is. Met deze tips onderhoud jij je banden en gaan ze langer mee.

Hoe vaak moet ik mijn bandenspanning controleren?

Het advies is om de bandenspanning elke maand te controleren. Vergeet ook de reserveband niet! Door de banden een hogere spanning te geven, bijvoorbeeld een halve bar meer, verklein je de kans dat je een keer langs de weg staat met een lekke band én een lege reserveband.

Welke bandenspanning moet ik aanhouden?

De juiste bandenspanning staat vermeld op een sticker die aan de binnenkant van de tankdopklep is geplakt of aan de binnenkant van de deur van de bestuurder. Je vindt de aanbevolen bandenspanning ook in het instructieboekje.

Een auto met veel spullen erin vraagt om een hogere bandenspanning dan een auto waarin alleen de bestuurder en een eventuele passagier zitten. Daarom staan er altijd twee aanbevolen waarden voor de bandenspanning vermeld.

Hoe lang kan ik een band gebruiken?

De banden drogen na verloop van tijd uit, waarbij droogtescheurtjes ontstaan. Door veroudering lopen de eigenschappen van het rubber terug. Het advies is om banden na zes jaar te vervangen, ook als ze nog over voldoende profiel beschikken.

Best fijn om te weten toch? Veel rijplezier!
Onze Ambassadeurs