Zilveren Camera bij Museum Hilversum

De Zilveren Camera is tot en met zondag 15 augustus in Museum Hilversum bij het Filmtheater en op de Kerkbrink te zien.

Winnaar van de Canon Zilveren Camera

De beste journalistieke fotoserie is gemaakt door Fotograaf Kees van de Veen. Hij is dit jaar winnaar van de Canon Zilveren Camera. 

Van de Veen krijgt ‘de zilveren camera’ voor de reportage die hij begin dit jaar maakte op de intensive care in Assen. De reportage werd gemaakt tijdens de eerste coronagolf in Nederland. Hij volgde hierbij de 73-jarige corona patiënt Piet Franssen, die daar werd opgenomen met een besmetting. Piet overleed uiteindelijk op 16 april 2021.

Winnaar Storytelling

Met de interactieve documentaire 'Big Villiage' wonnen Beri Shalmashi en Lyangelo Vasque. Big Villiage neemt de kijker mee naar het hoofdkwartier van de Koerdische verzetsbeweging tegen de Islamitische regering in Iran uit  de jaren '80 van de vorige eeuw. 

Regisseur Beri Shalmashi toont door middel van verhalen van oud-bewoners van het dorp Gewredê een reconstructie van het peshmerga-kamp. Als baby werd zij meegenomen door haar ouders toen zij als Koerdische opstandeling vluchtte voor het regime van de ayatollahs in Iran. Uiteindelijk vluchtten zij twee jaar later naar Nederland. 

Winnaar Paul Peters Fotoprijs

Fotograaf Marwan Magroun won de Paul Peters Fotoprijs met zijn project 'The Life of Fathers'. De foto is een portret van alleenstaande vaders met een migratieachtergrond in Rotterdan. 

De boodschap achter de foto van Marwan Magroun is dat hij de mannen een stem wil geven en het stereotype beeld van de gekleurde vader wilt nuanceren. 


Onze Ambassadeurs