Berlagevijver Hilversum weer ernstig vervuild

Geschreven door Redactie

De gemeente Hilversum heeft een stevige waarschuwing doen uitgaan naar buurtbewoners rond de Berlagevijver. Die is wederom ernstig vervuild. Naar de oorzaak blijft het gissen. 

Wel weet de gemeente dat de vijver wordt vervuild door overstort vanuit het riool. Er stroomt dan vies toiletwater vrijwel rechtstreeks de vijver in.

Het vermoeden bestaat dat eerdere werkzaamheden aan het riool op een andere plek in Hilversum ook niet echt hebben meegeholpen. "Daardoor kunnen verstoppingen zijn ontstaan op andere plekken in het riool, waardoor het vuilwater niet verder kan stromen naar de waterzuivering en dus naar de Berlagevijver stroomt", zegt de gemeente. Ook wordt nog onderzocht of er bij het aansluiten van gebouwen op het gemeentelijke rioleringsstelsel eventueel fouten door anderen zouden kunnen zijn gemaakt. "De gemeente betreurt de situatie en doet het uiterste om het probleem zo snel mogelijk op te lossen en overlast tegen te gaan"

Hilversum kreeg twee jaar geleden al een eerste melding. Er werd toen meteen actie ondernomen: het hoofdriool werd extra gereinigd en geïnspecteerd. Maar een jaar later was het weer raak. De gemeente heeft toen alles weer schoongemaakt. Een paar maanden later werden alle andere riolen aan de noordkant van Hilversum ook schoongemaakt en gecontroleerd, werden oevers schoongemaakt en werd vuil rond de overstorten weggezogen. Dat bleek echter maar kort te werken.

Sinds begin dit jaar wordt de vijver weer vervuild door overstort. Waar dat normaal alleen hoort te gebeuren na zware regenval als het riool het vele water niet meer aan kan, gebeurt het nu ook bij droog weer. Hoe dat kan weet de gemeente dus niet. Het zoeken naar een oplossing gaat door.


















Onze Ambassadeurs