Regels voor bouw windmolens moeten worden aangepast

Geschreven door Redactie

De landelijke regels voor de bouw van windmolens moeten worden aangepast. Dat zegt de Raad van State. Ook moeten de milieueffecten van de turbines op hun omgeving worden beoordeeld; dat gebeurt nu niet of onvoldoende. 

De rechters verwijzen naar een uitspraak die het Europees Hof van Justitie vorig jaar deed over een Belgisch windmolenpark. Ook daar had een milieueffectrapportage moeten plaatsvinden, zei het hof op basis van Europees recht. De overwegingen daar gelden nu ook voor Nederland.

De huidige normen die landelijk gelden voor bijvoorbeeld geluid, de slagschaduw van de wieken en de veiligheid van windmolens moeten worden aangepast. Maar die normen mogen niet gelden bij de beoordeling van nieuwe windmolenparken. Het is nu aan het kabinet om met een nieuwe milieu-beoordeling te komen.

Dit wil trouwens helemaal niet zeggen dat er intussen geen nieuwe besluiten mogen worden genomen over windparken. Een gemeenteraad mag zelf normen vaststellen waaraan windmolenbouwers zich moeten houden. 








Onze Ambassadeurs