Fusie RTL met Talpa nodig omdat het met SBS slecht gaat

Geschreven door Redactie

Dinsdagavond maakten RTL Nederland en Talpa bekend dat ze willen gaan samenwerken. De Europese Commissie en de Autoriteit Consument en Markt moeten die fusie nog wel goedkeuren, maar de kans is groot dat er geen bezwaar is tegen dit mediahuwelijk.

De ACM heeft namelijk eerder een megafusie in de krantenwereld goedgekeurd waarbij twee bedrijven samen 95 procent van de markt in handen hebben. De indruk bestaat bij deskundigen, dat de ACM steeds makkelijker wordt met goedkeuringen.

Wel kan de ACM nog bezwaar maken tegen de monopolie-positie die het nieuwe bedrijf gaat krijgen in het medialandschap. Daardoor kan het eenzijdig de tarieven van tv-reclame bepalen en prijzen flink opvoeren. Het zou kunnen dat bedrijfsonderdelen, zoals televisiezenders, verkocht moeten worden om de goedkeuring erdoor te krijgen. Maar het zal geen verlies zijn als RTL8, RTLLounge en SBS9 zouden sneuvelen, aldus mediadeskundigen.

De fusie van Talpa en RTL is opvallend omdat de twee bedrijven tot voor kort elkaars grootste concurrenten waren. Het is nooit een geheim geweest dat De Mol met SBS RTL naar de kroon wilde steken. Dat is mislukt. Nu slaan de twee concurrenten de handen ineen: 70 procent van de aandelen blijft in handen van RTL, 30 procent is voor Talpa. Onze Ambassadeurs