Hoe ziet Hilversum eruit in 2040?

Geschreven door Redactie

Hilversum is een aantrekkelijke stad om te wonen, maar waar laten we al die mensen? Hoe houden we het centrum dan bereikbaar? Is het misschien een goed idee om in parken ook sportvelden aan te leggen? En: hoe houden we de stad een beetje koel tijdens de steeds hetere zomers?

We leven in het jaar 2021, maar wat voor gemeente willen we zijn in 2040… Daar heb je vast een mening over. En jouw mening willen zij horen! Je kunt namelijk meepraten over Hilversum op grotendeels online wijkbijeenkomsten, begeleid door een onafhankelijk bureau. Dinsdag 15 juni is de eerste sessie al. Meldt je aan voor de online wijkbijeenkomsten op hilversum2040.nl. De eerste bijeenkomst is op al op 15 juni!


Wijkbijeenkomsten beginnen om 19.30 uur. De bijeenkomst voor Centrum is op 15 juni, voor Zuidwest is donderdag 17 juni aan de beurt. Die keer beginnen we om 18.15 uur met de bijeenkomst. EK voetbal, vandaar. Weten wanneer jouw wijk aan de beurt is en aanmelden? Meldt je aan op hilversum2040.nl. Hier vindt je ook meer informatie. Op deze website kunt je ook nu al jouw toekomstbeeld delen en later enquêtes en polls invullen.

Wat is een omgevingsvisie precies? Het is een ‘strategische visie’ die gaat over de samenhang in de gemeente tussen ruimte, milieu, natuur, water, landschap, klimaat, infrastructuur, cultureel erfgoed, gezondheid, verkeer en vervoer. Dat is nogal wat. En dat hoeft niet morgen besloten en beklonken te zijn. We bedenken met zijn allen hoe wij willen dat Hilversum er voor staat in 2040.

De omgevingsvisie heeft overigens weer alles te maken met de Omgevingswet. Deze wet gaat in op 1 juli 2022 en zorgt er onder andere voor dat er mínder regels voor de ontwikkeling van de leefomgeving komen. Maar in ruil daarvoor, is het de bedoeling dat inwoners, jullie dus, juist méér betrokken zijn en van zich laten horen! Want onderdeel van die omgevingswet is dat ook Hilversum met een plan moet komen: een omgevingsvisie.

Na de zomer bespreken we met u onderwerpen en dilemma’s tijdens vervolgbijeenkomsten in het zogeheten Atelier van de Toekomst. Uiteindelijk worden de uitkomsten van alle bijeenkomsten en de uitkomsten van enquêtes samengevat in ‘denkrichtingen’. In 2022 legt het college die denkrichtingen voor aan de gemeenteraad. Uiteindelijk stelt de gemeenteraad de Omgevingsvisie 2040 vast. Meer hierover lees je op de pagina Omgevingsvisie.


Onze Ambassadeurs