Wijdemeren sluit 2019 af met een forse min

Geschreven door Redactie

Een structurele overschrijding van de budgetten voor jeugdzorg en Wmo en incidentele tegenvallers zorgen voor een negatief resultaat van € 2.520.000 in de jaarrekening 2019 van gemeente Wijdemeren.   

  

Voortgang bestuursakkoord

In 2019 heeft het college goede voortgang geboekt met het realiseren van de plannen uit het bestuursakkoord. Zo is het dorpenbeleid verder ingericht met als doel het versterken van de dorpskernen en het ondersteunen van inwoners, is er met een cultuurweek een impuls gegeven aan kunst en cultuur en is er veel aandacht besteed aan duurzaamheid. Ook is er gewerkt aan het verder verstevigen en professionaliseren van de eigen organisatie. Daarnaast was het verbeteren van de dienstverlening een belangrijk doel. Dit is ondermeer gerealiseerd door verdergaande digitalisering, het aanstellen van een ondernemersmanager als contactpunt voor ondernemers en het publieksvriendelijker maken van de loketten. Bovendien is er gewerkt aan de vernieuwing van onderwijs en kinderopvang.  

  

Woningbouw

Vorig jaar kon een beperkt aantal nieuwbouwwoningen (circa 60) opgeleverd worden. In 2019 is dan ook veel aandacht uitgegaan naar een aantal kleinere bouwplannen zoals Het Achtererf en tiny houses in Loosdrecht, aan de Vaartweg in Nederhorst den Berg en aan de Elbert Mooijlaan in Kortenhoef. Met een kansenkaart is samen met inwoners geïnventariseerd wat kansrijke plekken zijn voor (her)ontwikkeling. Daar is het project ‘Nederhorst Noord’ er een van. Voor deze locatie zijn nadrukkelijk stappen gezet in de richting van de provincie om de woningbouwinitiatieven daar te kunnen honoreren.  

  

Waarborgen

financiële gezondheid Wethouder financiën Jan Klink: “De jaarrekening 2019 laat financieel gezien een fors negatief resultaat zien. Dit komt door een combinatie van incidentele en structurele tegenvallers. De structurele tegenvallers van ruim 1 miljoen euro komen door de uitgaven aan jeugdzorg en Wmo. Veel gemeenten hebben momenteel te maken met tekorten in het sociaal domein. Het is zaak hier in volgende begrotingen rekening mee te houden. Het lijkt onvermijdelijk dat we bij het opstellen van de begroting 2021 lastige keuzes moeten maken om de financiële gezondheid van de gemeente Wijdemeren te waarborgen.”  

Incidentele tegenvallers

Over de incidentele tegenvallers is de raad eerder geïnformeerd. De uitgaven ten laste van de voorziening Porseleinhaven waren hoger dan voorzien. Een aanpassing van parameters heeft geleid tot een extra verhoging van de voorziening pensioenen wethouders. Daarnaast is verwachte opbrengst van de verkoop van gronden pas na het boekjaar 2019 gerealiseerd; vertraging van deze opbrengsten was niet voorzien bij de najaarsrapportage en leidt in boekjaar 2019 tot een tegenvaller.  

  

Voldoende weerstandcapaciteit Het tekort in 2019 wordt gedekt uit de algemene reserve. Hierdoor neemt de beschikbare weerstandscapaciteit af maar is nog steeds voldoende voor het opvangen van risico’s.   

  

De gemeenteraad behandelt de jaarstukken op 30 juni 2020. De jaarstukken 2019 zijn te downloaden via www.wijdemeren.nl  

  

 

Onze Ambassadeurs