Waarom zien we dikke touwen bij de matrixborden langs de A27?

Geschreven door Redactie

De matrixborden langs de A27 lijken op een soort versterking, maar daar dienen ze absoluut niet voor. Het is bedoeld om specifieke dieren als de boommarter en de eekhoorn een veilige oversteek te bieden.

Na succes met de constructie op de A12, werden twee van deze bruggen aangelegd bij de verbreding van de A27. "We hebben beelden van de A12 waar boommarters en eekhoorns de geul langs de matrixborden gebruiken om over te steken", vertelt ecoloog Johan de Bijl van Rijkswaterstaat.

De constructie moet ervoor zorgen dat voornamelijk boommarters zich vrijer kunnen bewegen tussen twee natuurgebieden in 't Gooi. Het gaat er vooral om dat kwetsbare soorten elkaar kunnen treffen vanuit verschillende gebieden en dan kunnen voortplanten. Zo kun je de soort  gezond en in stand houden, aldus De Bijl.

Inmiddels telt 't Gooi vijf grote faunapassages en er liggen nog meer plannen klaar. "De natuurbrug Anna's Hoeve is bijna klaar, die wordt eind dit jaar opgeleverd. En we zijn volop plannen aan het maken voor Natuurbrug Westerheide over de provinciale weg tussen Hilversum en Laren. Dat is nog echt een wens." 















Onze Ambassadeurs