Regionale Energiestrategie 1.0: vóór zon en bescherming landschap
DeRegionale Energiestrategie (RES) geeft antwoord op de vraag hoe en waar we in 2030 grootschalig schone energie en warmte opwekken en energie besparen. Eind september stemde de gemeenteraad in met de Concept RES Regio Amersfoort. Dit concept is nu omgezet naar een definitieve RES 1.0 waar de gemeenteraad op 5 juli 2021 over zal besluiten.
De RES 1.0 Regio Amersfoort is een verder uitgewerkte versie van de Concept RES. Voor de RES zet de regio dan ook vooral in op het opwekken van hernieuwbare energie via zonnepanelen op daken. Eemnes zet in op opwek van zonnenergie op daken en zonnenergie boven parkeerplaatsen.
Er is aanvullend onderzoek gedaan naar de kansrijke zones uit de Concept RES. Hierdoor is meer inzicht verkregen in de kansrijkheid en haalbaarheid van de verschillende zones. Ook hebben gesprekken met samenwerkingspartners, zoals het ministerie van Defensie en de Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) nieuwe inzichten gebracht. Dit heeft geleid tot een indeling in vier treden.
De projecten in de eerste trede, zijn projecten die al gerealiseerd worden of die al gerealiseerd zijn. Voor Eemnes gaat het o.a. om het zonneveld A1 en zonnedaken op gemeentelijke gebouwen. De projecten in de tweede trede zijn de kansrijke zones, waarvoor initiatieven bestaan welke richting uitvoering kunnen gaan. In Eemnes gaat het om grootschalige zon op daken. Trede drie zijn projecten en initiatieven die verder onderzocht moeten worden, zoals zonnepanelen boven parkeerplaatsen en zonnepanelen langs A1 op geluidswallen of in bermgebieden. En trede vier gaat om zones waar nog veel zaken onbekend zijn. Hier moet de verkenning nog worden gestart. De NMU en coöperaties zien bijvoorbeeld mogelijkheden voor grootschalige opwekking van wind- en zonne-energie langs de A1 en de A27. In de verkenningen zal worden bepaald of een ontwikkeling kansrijk is.
Eemnes koerst naast de zonnepanelen op daken op ultradiepe geothermie (UDG). Bij UDG wordt lokale duurzame warmte uit de ondergrond gehaald om warmte en elektriciteit op te wekken. Als dit uiteindelijk niet blijkt te lukken, worden andere ideeën die kansrijk zijn aan de gemeenteraad voorgelegd om daarover te besluiten.
De Regionale Energie Strategieën (RES) zijn ontstaan uit de nationale ambities om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. De plannen uit de Concept RES Regio Amersfoort zijn in de RES 1.0 verder uitgewerkt. De Regionale Energiestrategie 1.0 is ontwikkeld en opgesteld door de 7 samenwerkende gemeenten, Amersfoort, Baarn. Bunschoten, Eemnes, Leusden, Soest en Woudenberg, netbeheerder Stedin, provincie Utrecht en waterschap Vallei en Veluwe om grootschalig duurzame elektriciteit en warmte te realiseren. Meer informatie is te vinden op de website: www.resregioamersfoort.nl.
.