Lekker goedkoop tanken doe je over de grens

Geschreven door Redactie

De benzineprijzen in Nederland zijn tot recordhoogte gestegen en dat leidt tot pomptoerisme over de grens: veel Nederlanders die bijvoorbeeld in de buurt van België wonen, gooien hun tank liever vol bij onze zuiderburen dan in eigen land. Dat scheelt enkele tientallen centen per liter benzine.

Consumentenorganisaties menen, dat mensen zich niet rijk moeten rekenen. Je moet immers wel naar zo'n tank toe rijden en weer terug. Dat kost natuurlijk ook geld. Ze vinden ook, dat de prijsverschillen worden overdreven.

De prijsstijging van benzine is een gevolg van hogere olieprijzen. Momenteel kost een vat ruwe Brent-olie bijna 70 dollar. Ter vergelijking: een jaar geleden kostte zo'n vat rond de 33 euro. De olieprijzen waren toen gekelderd, onder meer doordat Saudi-Arabië had gedreigd om de olieproductie op te voeren.

Volgens het CBS waren motorbrandstoffen vorige maand 18,3 procent duurder dan een jaar eerder. De gemiddelde prijs voor een liter benzine was in april 1,746 euro, tegen 1,468 vorig jaar. Ook de prijs van diesel is toegenomen, van 1,224 euro in april vorig jaar naar 1,387 nu.Onze Ambassadeurs