Nieuwe hartmachine kan tientallen levens redden

Geschreven door Redactie

Artsen van het Erasmus MC, het UMC Utrecht en het UMC Groningen zijn erin geslaagd om het hart van een overleden patiënt buiten het lichaam weer te laten kloppen, waardoor het alsnog kon worden gedoneerd. Tot nu toe kon in Nederland alleen een hart worden getransplanteerd, als het hart van de donor nog pompte, zoals bij hersendode donoren.

Met een speciale nieuwe machine, de heart-in-a-box, is het nu mogelijk om vlak na het overlijden het hart van een donor aan te sluiten op een machine en buiten het lichaam weer te laten kloppen. Deze techniek wordt al in verschillende landen toegepast, maar nu is het dus ook in Nederland gelukt.

De onderzoekers hopen hiermee het donortekort aan te pakken. Vorig jaar pompte het hart bij ruim van de helft van de donoren niet meer, waardoor het niet meer kon worden getransplanteerd. Alleen van donoren die hersendood waren, kon het hart worden gebruikt.

Op dit moment staan er meer dan 140 hartpatiënten op de wachtlijst voor een donorhart. Een op de zeven overlijdt omdat er niet op tijd een donorhart beschikbaar is. De onderzoekers verwachten met de nieuwe techniek zo'n 40 extra donorharten te kunnen transplanteren, wat een verdubbeling zou betekenen van het huidige aantal donorharten.Onze Ambassadeurs